50.000 mensen tekenen voor leefbaar loon in de kledingindustrie

gepubliceerd 17-12-2013 15:45, Laatste wijziging: 27-01-2014 17:50
Sinds september 2012 voert de Schone Kleren Campagne in samenwerking met haar Europese en Aziatische partnerorganisaties een uitgebreide campagne om ervoor te zorgen dat kledingarbeiders een loon verdienen waarmee ze in hun basisbehoeften kunnen voorzien.
50.000 mensen tekenen voor leefbaar loon in de kledingindustrie

50.000 mensen ondertekenden de petitie voor een leefbaar loon

Tijdens deze campagne roepen actievoerders, kledingarbeiders, vakbonden en consumenten samen internationale kledingmerken en regeringen op om ervoor te zorgen dat de grove onderbetaling in de kledingindustrie stopt.

Vijftien maanden lang werden er in vijftien Europese landen verschillende acties georganiseerd om aandacht te vragen voor de hongerlonen in de kledingindustrie:

  • In september 2012 tekenden 36.000 mensen de No More Excuses-petitie, waarbij H&M, GAP, Levi Strauss en Zara gevraagd word een leefbaar loon te betalen in Cambodjaanse kledingfabrieken. Tot nu toe hebben 50.000 mensen onze leefbaar loon-petitie getekend - als je dat nog niet hebt gedaan, doe het dan nu!

  • Honderden vakbondsleden in India, Indonesië, Sri Lanka, Cambodja, Maleisië en China volgden trainingen over leefbaar loon en loononderhandelingen.

  • In mei 2013 organiseerden arbeiders in heel Azië demonstraties voor een leefbaar loon.

  • In oktober 2013 werden er in Europese winkelstraten acties gevoerd, inclusief onze eigen scout die op zoek ging naar de modemedewerker van de maand!

Maar er is nog veel te doen. Hoewel onlangs het minimumloon in Bangladesh werd verhoogd is dit nog steeds te weinig om van te leven, en ondanks de roadmap van H&M duurt het nog een tijd voordat de meiden die achter de naaimachine de kleding van H&M maken een leefbaar loon uitbetaald krijgen. Daarom gaan wij in 2014 door met deze campagne.

Doe mee – en zorg ervoor dat de mensen die jouw kleding maken krijgen wat ze verdienen.

Navigatie