Minister Ploumen op missie naar Bangladesh

gepubliceerd 13-02-2013 14:05, Laatste wijziging: 05-03-2013 09:32
In maart gaat Schone Kleren Campagne samen met de minister en de bedrijven die betrokken zijn bij de Tazreen brand op missie naar Bangladesh.

"Nu is het moment voor de sector en de ngo’s om samen aan de slag te gaan. In mijn gesprekken heb ik gemerkt dat er bereidheid is voor dialoog en gezamenlijke oplossingen", aldus Ploumen. "Ik trek me de problematiek binnen de textielsector aan en we hebben allemaal onze verantwoordelijkheden."
De kledingsector komt later dit jaar met een actieplan. Schone Kleren Campagne is hierbij betrokken om ervoor te zorgen dat er straks een plan ligt waar wij, en de gewonde arbeiders en nabestaanden van Tazreen tevreden mee kunnen zijn.

 

Want stappen van de bedrijven zijn hard nodig

Samen met lokale vakbonden en organisaties hebben we berekend dat de compensatie voor families van de nabestaanden neerkomt op minimaal 3 milljoen euro.
Daarnaast verwachten we van de merken dat zij compensatie betalen aan de gewonde arbeiders, om de kosten voor medische behandeling te dekken en hun verlies van inkomsten te compenseren.
Ook moet het verlies van inkomsten gedekt worden voor alle arbeiders die door de brand geen baan meer hebben. Daarnaast willen we dat de kledingmerken de kosten van het onderwijs betalen voor de kinderen van de overleden Tazreen arbeiders.

De uiteindelijke compensatie kan pas berekend worden als bekend is wat de totale impact voor de gewonde en werkloze arbeiders is, en wat het werkelijke verlies is van de families van de overledenen. Dat zal zeker neerkomen op het dubbele van die 3 miljoen. Dat bedrag is overigens nog steeds een schijntje voor de grote kledingmerken. Maar voor de arbeiders in Bangladesh, die zo'n 30 euro per maand verdienen, betekent dit dat zij kunnen overleven, zegt Tessel Pauli van de Clean Clothes Campaign. "We verwachten van alle betrokken merken, de eigenaar van Tazreen, de regering van Bangladesh en de werkgeversassociatie dat zij aan het compensatiepakket bijdragen."


Het is belangrijk dat C&A en Kik snel over de brug komen met dit compensatiepakket. Sinds de brand op 24 november hebben de meeste arbeiders zich in de schulden moeten steken. Zij zijn nu veel geld kwijt aan medische zorg, terwijl zij geen plaatsvervangend inkomen hebben.

 

Resolutie Europees Parlement opsteker voor campagne

Op 17 januari nam het Europees Parlement een resolutie aan, naar aanleiding van de Tazreen brand. Deze resolutie geeft onze campagne een flinke push. Hierin roept het Europees Parlement de kledingbedrijven op om het 'Bangladesh Fire and Building Safety Agreement' te ondertekenen. Ook worden de merken "aangemoedigd" om compensatie uit te betalen.

PvH (die Tommy Hilfiger en Calvin Klein voert) en Tchibo hebben al hun handtekening onder het veiligheidsprogramma gezet. Hun ondertekening wordt echter alleen effectief als vier bedrijven de overeenkomst onderschrijven.

Wij gaan door om ervoor te zorgen dat die handtekeningen én de compensatie er komen. Wordt vervolgd...

Navigatie