Overwinning op adidas!

gepubliceerd 29-04-2013 13:40, Laatste wijziging: 21-05-2013 15:12
Adidas betaalt ontslagvergoeding van 1.8 miljoen dollar uit aan ex Kizone arbeiders.

Sinds de Kizone fabriek in 2011 plotsteling haar deuren sloot en failliet raakte, voerde Schone Kleren Campagne samen met Indonesische en internationale vakbonden en NGO's actie op adidas. Het is een monumentale overwinning dat de sportwear gigant nu toezegt de ontslagvergoeding aan de Kizone arbeiders uit te betalen.

De precieze inhoud van de overeenkomst blijft vertrouwelijk, maar het is duidelijk dat de 1800 ex Kizone arbeiders een substantiële som krijgen. "We zijn trots dat we deze overeenkomst hebben bereikt", zegt Aslam Hidayat, ex Kizone arbeider en coördinator van het PT Kizone arbeiders committee. "Maar we zijn vooral opgelucht dat onze families nu het geld krijgen dat zij zo hard nodig hebben."

Druk van consumenten loont

In April 2012 werkten wij samen met met Kizone arbeiders en organisaties People and Planet, SumOfUs.org and War on Want. Zo konden we gezamenlijk meer dan 50.000 handtekeningen opbrengen. In november 2012 reageerden veel facebook fashion mobbers op onze oproep om op de facebookwall van adidas en adidas' ambassadeur Justin Bieber te posten.

Mirjam van Heugten van Schone Kleren Campagne: "dit succes laat zien wat een groot effect consumentendruk kan hebben. Deze case schept een precedent en het is de eerste keer dat adidas een ontslagvergoeding betaalt. Als arbeiders, vakbonden en consumenten samenwerken creëren we samen een enorme macht. terwijl we deze overwinning vieren hopen we dat dergelijke campagnes in de toekomst niet meer nodig zijn."

Navigatie