Schadevergoeding, geen liefdadigheid na brand en instorting

gepubliceerd 25-07-2013 14:45, Laatste wijziging: 10-10-2013 07:28
Op 11 en 12 augustus vinden twee compensatiebesprekingen plaats in Bangladesh. Schone Kleren Campagne roept alle bedrijven die betrokken waren bij de brand in de Tazreen fabriek en de instorting van de Rana Plaza fabriek op om aanwezig te zijn, zodat de overlevenden en familie van slachtoffers eindleijk de compensatie kunnen krijgen waar zij recht op hebben.

Precies acht maanden na de brand in de fabriek van Tazreen Fashions en drie maanden na de instorting van het Rana Plaza-gebouw in Bangladesh, roept Schone Kleren Campagne bedrijven die betrokken waren bij de fabrieken waar de rampen plaatsvonden op om deel te nemen aan de besprekingen op 11 en 12 augustus in Dhaka in Bangladesh. Het doel is om schadevergoedingen te regelen voor de overlevenden en de gezinnen van de werknemers die zijn omgekomen. De besprekingen zijn georganiseerd door IndustriALL Global Union, de IndustriALL Bangladesh Council en wereldwijde partners.

De besprekingen hebben tot doel de bedrijven die orders hadden geplaatst bij de twee fabrieken de gelegenheid te bieden met elkaar te overleggen. In deze twee fabrieken zijn, zoals bekend, 1243 mensen omgekomen en nog eens duizenden gewond geraakt door het ontbreken van fatsoenlijke normen voor de veiligheid en gezondheid van werknemers. De merken die hiervoor zijn uitgenodigd, zijn onder meer Benetton, Mango, Walmart, Primark, The Walt Disney Company en het internationale agentschap Li & Fung. Al deze bedrijven hadden orders geplaatst bij de fabrieken in het Rana Plaza-gebouw of bij Tazreen Fashions.

De besprekingen zullen door middel van een proces van samenwerking gaan over het vaststellen van bedragen voor schadevergoedingen en de uitbetaling hiervan aan de werknemers. Zij zijn zwaar getroffen in hun gezinsleven, hun economische welzijn en hun gezondheid door deze twee tragische ongevallen. Het proces zal gebaseerd zijn op een reeds bestaand protocol dat werd opgesteld na eerdere tragische ongevallen in de textielindustrie in Bangladesh.

Overleg op basis van dit schadevergoedingsprotocol voor de slachtoffers en overlevenden van Tazreen is al begonnen. Sommige inkopers bij Tazreen hadden al beloofd schadevergoedingen te betalen, maar dit proces werd in april onderbroken toen de partijen te kampen kregen met de gevolgen van de ramp in Rana Plaza en begonnen met het opstellen van het Veiligheids Accord voor brand- en bouwveiligheid van kledingfabrieken in Bangladesh. Wij hopen dat deze onderhandelingen nu hervat kunnen worden.

De bespreking over Rana Plaza zal het eerste overleg over schadevergoeding zijn in deze zaak. Alleen Primark heeft publiekelijk aangekondigd dat zij op langere termijn schadevergoedingen zullen betalen aan de slachtoffers van Rana Plaza volgens het bestaande schadevergoedingsprotocol. Andere internationaal bekende merken hebben tot nu toe soortgelijke concrete stappen niet aangekondigd en hebben in plaats daarvan gekozen voor liefdadigheidsprogramma's.

Wat wij horen, is dat veel werknemers en hun gezinnen in werkelijk wanhopige omstandigheden verkeren. Zij kunnen hun doktersrekeningen en hun huur niet betalen en hebben ook niet genoeg geld voor voedsel en normale dagelijkse uitgaven.

Een vrouw die in april haar echtgenoot verloor in het ingestorte gebouw, vertelde medewerkers van Schone Kleren Campagne dat zijn lichaam nog steeds niet is teruggevonden. Haar echtgenoot werkte op de vijfde verdieping in de Phantom Tec-fabriek als naaier en verdiende 4800 Taka (47 euro) per maand. Zij is nu de enige kostwinner voor een baby van zeven maanden en haar bejaarde vader. Ze kreeg een naaimachine aangeboden en heeft 1000 Taka (10 euro) gekregen van de BGMEA, de vereniging van exporteurs in Bangladesh, maar ze heeft nooit het loon van haar man ontvangen of enige andere schadevergoeding.

“Wij hopen dat alle merken die te maken hebben gehad met deze rampen, hun uiterste best zullen doen aanwezig te zijn tijdens deze besprekingen”, aldus Liz Parker van Schone Kleren Campagne. “Liefdadigheidsprojecten zoals training of psychologische hulp zijn totaal niet toereikend. Deze gezinnen hebben een volledige en billijke schadevergoeding nodig zodat zij hun leven weer kunnen oppakken op een manier zoals zij dat zelf willen. De textielmerken en detailhandel, de textielindustrie en de overheid hebben nagelaten te zorgen voor veilige arbeidsomstandigheden, en de werknemers hebben daar een zware prijs voor moeten betalen. Zij zijn hun geliefden voor altijd kwijt. Als zij een billijke schadevergoeding krijgen, zal dit het lijden enigszins kunnen verzachten.”

De schadevergoedingen op lange termijn voor Rana Plaza worden geschat op meer dan 54 miljoen euro. Voor Tazreen is dit bedrag 4,3 miljoen euro. Dit bedrag omvat schadevergoedingen voor lichamelijk en geestelijk letsel en langdurig verlies van inkomsten voor de gezinnen van omgekomen werknemers en gewonde werknemers die niet meer kunnen werken. Het bedrag omvat niet de medische kosten voor lichamelijk letsel van werknemers, psychologische hulp voor alle werknemers die getroffen zijn door de instorting of hun gezinnen of het uitbetalen van loon en wettelijke ontslagvergoedingen voor de werknemers van Tazreen en Rana Plaza die hun baan kwijt zijn.

Navigatie