Schone Kleren Campagne betreurt 10 doden fabrieksbrand Bangladesh

gepubliceerd 10-10-2013 07:55, Laatste wijziging: 23-10-2013 07:47
Onze gedachten gaan uit naar alle families die hun dierbaren hebben verloren.

Bij de brand die dinsdagavond 8 oktober in Aswad Composite Mills in Bangladesh uitbrak kwamen 10 arbeiders om het leven en raakten meer dan 50 arbeiders gewond. Onderzoek naar de oorzaken van de brand is inmiddels gestart.

Merken die inkochten bij Aswad

Arbeiders die door onze Amerikaanse partner Workers Rights Consortium werden geïnterviewd vertelden dat ze vooral voor het Walmart-merk George produceerden. Import data linkt de fabriek aan verschillende andere merken, zoals de Canadese Loblaw en Hudson Bay Company. We gaan ervan uit dat er meer merken worden gevonden die bij Aswad lieten produceren.

We dringen bij alle inkopers van Aswad erop aan dat zij hun verantwoordelijkheid nemen en onmiddellijk stappen zetten om slachtoffers en nabestaanden te compenseren en ervoor te zorgen dat slachtoffers de medische zorg krijgen die zij nodig hebben.

Vierde dodelijke fabrieksbrand binnen een jaar

Deze fabrieksbrand komt bijna een half jaar na de instorting van Rana Plaza, en is de vierde dodelijke fabrieksbrand in de kledingindustrie in Bangladesh binnen een jaar. Meer dan 90 merken hebben inmiddels het Bangladesh veiligheidsakkoord getekend. Loblaw ondertekende het Veiligheidsakoord, terwijl Walmart en Hudson Bay Company zich aansloten bij de alliantie die door de kledingindustrie is opgericht (en waar ook GAP deel van uitmaakt).

"Deze brand toont weer hoeveel er moet gebeuren om kledingfabrieken in Bangladesh veilig te maken" zegt Christa de Bruin van Schone Kleren Campagne. "Dat zoveel merken het Veiligheidsakkoord ondertekenden was echt een doorbraak, maar de inspecties en renovaties moeten nu werkelijk beginnen."

We zullen samen met ons netwerk meer informatie over de fabrieksbrand verzamelen en volledige compensatie eisen voor de slachtoffers.

Navigatie