SKC host internationale training in Amsterdam

gepubliceerd 18-04-2013 12:35, Laatste wijziging: 29-04-2013 10:34
Vanaf aankomende zaterdag vindt de vierdaagse Human Right Defenders meeting in Amsterdam. Arbeidsrechtenorganisaties en vakbondenleiders uit Europa, de Verenigde Staten en Zuidoost Azië komen naar Amsterdam om hun ervaring en kennis uit te wisselen.
SKC host internationale training in Amsterdam

Arbeiders protesteren voor uitbetaling ontslagvergoeding

Arbeidrechtenorganisaties, campagneorganisaties en Europese Clean Clothes Campaigns verzamelen zich in de door Schone Kleren Campagne georganiseerde trainingsdagen, onder wie de National Garment Workers Federation uit Bangladesh, het Labour and Solidarity Network uit Turkije en C.Cawdu uit Cambodja.

Christa de Bruin van Schone Kleren Campagne: “We hebben dagelijks contact met vakbonden die arbeiders in de kledingproducerende landen vertegenwoordigen en zijn goed op de hoogte wat er speelt onder de mensen die onze kleding maken. Maar de internationale Human Right Defenders meeting geeft extra verdieping, en ons allemaal de kans om van elkaar  te leren. Met zijn allen hebben we veel ervaring en expertise in huis.”

Één van de punten op de agenda is de problematiek rond fabriekssluitingen. Arbeiders worden vaak zonder voorafgaande informatie geconfronteerd met de sluiting van de fabriek waar zij jarenlang werken. Schone Kleren Campagne werkt samen met partnerorganisaties in de landen waar dit voorkomt, en voert samen campagne voor uitbetaling van het achterstallige loon en een ontslagvergoeding.

 

Turkse vakbonden in het nauw

Bilge Seçkin is een van de deelnemers en tevens coördinator van de vorig jaar opgerichte Turkse Clean Clothes Campaign. Seçkin: “De verdrukking van vakbondsrechten in Turkije is een belangrijk thema. Door een wijziging in de Turkse wetgeving wordt het vakbonden steeds moeilijker gemaakt om hun werk te doen. Doordat de leer- en kledingsector nu wettelijk bij elkaar zijn gevoegd is het een hele kluif voor vakbonden om de wettelijk drempel van leden te bereiken. Alleen als die drempel behaald is, kan een vakbond deelnemen aan collective bargaining agreements. Op die manier wordt het kleine vakbonden dus op een sluwe manier bijna onmogelijk gemaakt invloed uit te oefenen, een recht dat verankerd is in verschillende ILO conventies.”
Navigatie