SKC hoopvol over aankondigingen compensatie van merken Rana Plaza

gepubliceerd 02-05-2013 15:30, Laatste wijziging: 21-05-2013 15:12
We verwelkomen de aankondigingen van vier kledingmerken die afnemen van de Rana Plaza kledingfabrieken dat zij compensatie gaan uitbetalen aan de slachtoffers.

Rana Plaza stortte op woensdagochtend 24 april in, een ramp waarbij meer dan 1127 mensen om het leven kwamen. De details van de compensatievoorstellen van de kledingmerken, waaronder het Britse Primark, zijn nog niet bekend. Schone Kleren Campagne roept de meer dan 50 andere merken op om ook in actie komen.

Het compensatiepakket zal medische kosten voor de gewonden en het verlies van inkomen voor de arbeiders die nu werkloos zijn geworden moeten dekken. Daarnaast moet het lange termijn compensatie voor gewonden en families van de overledenen bieden.


De uiteindelijke hoogte van de bijdragen van de verschilende stakeholders, moet in onderhandeling met de Bengaalse vakbonden en IndustriALL, de internationale vakbondskoepel, bepaald worden. De compensatie moet gebaseerd zijn op de daarvoor gebruikelijke standaarden en best practices. Daarbij is het cruciaal dat er een duidelijk en transparant mechanisme is om de compensatie aan de gewonden en nabestaanden te distribueren. Het is belangrijk dat kledingmerken onmiddelijk bijdragen aan een compensatiefonds zodat snel uitbetaald kan worden.

 

Een degelijke database is cruciaal

Bengaalse hulporganisaties zijn bezorgd over het mismanagement van databases met informatie over de slachtoffers. Er moet nu een goed gecoördineerde, gedegen en alomvattende database komen voor slachtoffers. Zonder een dergelijke database is het onmogelijk om de compensatie te verspreiden onder iedereen die er recht op heeft. Vertegenwoordigers van kledingmerken moeten ter plekke zijn en samenwerken om dit proces te ondersteunen.


Christa de Bruin van Schone Kleren Campagne, “Zonder een accurate database is het simpelweg onmogelijk de compensatie snel uit te betalen aan iedereen die er recht op heeft. Een database is net zo'n essentieel onderdeel als het onderhandelingsproces met de vakbonden over de hoogte van de compensatie.”


Het werken aan gerechtigheid voor de Rana Plaza slachtoffers moet vergezeld gaan van preventatieve stappen zodat dit soort rampen tot het verleden gaan behoren. Daarom is het noodzakelijk dat alle merken het Bangladesh Fire and Building Safety Agreement ondertekenen, en starten met het veilig maken van de Bengaalse kledingindustrie.

 


De merken die compensatie hebben aangekondigd


* Primark (UK)
* Loblaw (Canada)
* El Corte Ingles (Spanje)
* PVT (Denemarken): In een mail naar Clean Clothes Campaign Denemarken op 30 april 2013 bevestigt Texman dat zij van plan zijn financiele compensatie te betalen zodra zij een overzicht hebben. 

Navigatie