Somyot veroordeeld tot 11 jaar

gepubliceerd 23-01-2013 11:30, Laatste wijziging: 21-02-2013 16:22
Slecht nieuws. Somyot Prueksakasemsuk is op 23 januari veroordeeld tot 11 jaar gevangenisstraf, wegens schending van artikel 112, oftewel lèse-majesté, majesteitsschennis .
Somyot veroordeeld tot 11 jaar

Beeld via Karnt Thassanaphak

We zijn nog beduusd van het slechte nieuws over de veroordeling van Somyot. De uitspraak van het Thaise gerechtshof is een serieuze klap in het gezicht van de vrijheid van meningsuiting. Met deze onverwacht hoge uitspraak zal zelfcensuur van journalisten en andere verdedigers van mensenrechten alleen maar toenemen.

 

Somyots veroordeling is een mensenrechten schending

Sinds 30 april 2011 zat Somyot in voorlopige hechtenis op beschuldiging van majesteitsschennis voor de publicatie van twee artikelen die beledigend voor de monarchie zouden zijn. De uitspraak van het hof, die hem veroordeelt tot 11 jaar gevangenisstraf is een mensenrechten schending. In het bijzonder schendt het hof hiermee het International Covenant on Civil and Political Rights (ICCPR) dat Thailand zelf ook heeft geratificeerd.

Op het moment is Thailand in the running voor een zetel in de Veiligheidsraad van de VN. We willen er even aan herinneren dat de VN de Algemene Vergadering verzocht om de bijdrage van een potentieële kandidaat te screenen op 'het behoud van internationaal vrede en veiligheid en de andere doelen van de Organisatie". Dat is dus inclusief "respect voor mensenrechten en fundamentele vrijheden."

 

Elke politieke gevange is er één teveel.

We roepen Thailand op om Somyots veroordeling terug te draaien. En in afwachting daarvan hem voorwaardelijk vrij te laten zodat hij bij zijn familie kan zijn.

Navigatie