Waar blijft compensatie voor Rana Plaza en Tazreen slachtoffers?!

gepubliceerd 23-05-2013 11:40, Laatste wijziging: 22-07-2013 13:09
Vandaag 24 mei 2013 is het precies een maand geleden dat Rana Plaza als een plumpudding inelkaar stortte. Het is 6 maanden geleden dat er brand uitbrak in de Tazreen fabriek.

Bij deze twee rampen kwamen 1239 mensen om en raakten duizenden mensen gewond. Niki Janssen van Schone Kleren Campagne: “Nog steeds wachten de slachtoffers en nabestaanden op compensatie. Zij raken nu in de schulden, omdat merken hun beloften niet nakomen en er nog geen geld over de brug is gekomen.”

 

Stuur een kaart naar de achterblijvers, teken de petitie

PerspectieF, de jongerenorganisatie van ChristenUnie, gaat vandaag 24 mei samen met Schone Kleren Campagne de straat op. De jongeren van PerspectieF willen een stem geven aan de consumenten. Het winkelend publiek wordt gevraagd een kaart te ondertekenen, die na verzameling aan de notoire achterblijvers onder de kledingmerken wordt aangeboden.

Ook zal PerspectieF mensen ter plekke vragen de petitie te tekenen om Rana Plaza en Tazreen merken tot compensatie aan te sporen. Maarten van Ooijen, voorzitter van PerspectieF “we willen met deze actie een stem geven aan alle mensen die verontwaardigd zijn over de onveilige omstandigheden waaronder kledingarbeiders in Bangladesh hun werk moeten doen. Merken moeten weten dat wij allemaal willen dat zij hun verantwoordelijkheid nemen.”

Hier kun je de petitie tekenen.

 

Compensatie voor Rana Plaza en Tazreen slachtoffers

Schone Kleren Campagne verwelkomt de stap die veel kledingmerken vorige week zetten door het veiligheidsakkoord te ondertekenen. Maar compensatie moet nog steeds betaald worden, en wel nu.

De compensatie die nodig is voor de Rana Plaza slachtoffers en nabestaanden is berekend op 71 miljoen dollar. Voor Tazreen komt het bedrag op 5,7 miljoen dollar neer. Er nu een eenvoudige formule voor het uitrekenen van compensatie, gebaseerd op eerdere berekeningen en ILO standaarden. Merken moeten van deze bedragen 45% betalen, de rest van het compensatiebedrag moet komen van de overheid van Bangladesh, de werkgeversorganisatie BGMEA en werkgevers.

Niki Janssen “Sommige merken hebben een gedeelte van de compensatie betaald, andere merken hebben wel beloofd volgens de formule compensatie uit te keren, maar tot nu toe heeft geen enkel merk het volledig deel van hun compensatie betaald. Mango en Benneton bijvoorbeeld zeggen toe een bedrag uit te betalen voor de Rana Plaza slachtoffers, maar laten nog in het midden hoe ze dat willen gaan doen. Het is belangrijk dat zij samenwerken met de vakbonden ter plekke en dat de hoogte van hun compensatie de formule volgt. Disney en Dickies die beide afnamen van de Tazreen fabriek weigeren tot nu toe elke vorm van compensatie te betalen.”

Deze compensatiecijfers dekken overigens niet de medische kosten en rehabilitatie van de gewonde arbeiders, de psychologische steun voor arbeiders en nabestaanden en de ontslagvergoeding. Ook de kosten voor onderwijs voor de kinderen van de overledenen zijn nog niet gedekt. Bedrijven hebben een verantwoordelijkheid dat ook al deze kosten gedekt worden.

Navigatie