Eerlijker uit de crisis?

gepubliceerd 07-04-2014 15:40, Laatste wijziging: 07-04-2014 16:10
In de aanloop naar de Europese verkiezingen van 22 mei organiseert de Fair, Green & Global Alliantie een debat waarin verschillende Europese lijsttrekkers worden uitgedaagd deze vragen te beantwoorden.

 Europa na de crisis. Hoe ziet deze er uit en vooral, wat voor Europa wíllen we? Wat is de rol van het Europese handelsbeleid en belastingontwijking? Komt Europa groener en eerlijker uit de crisis? Kortom, wat is de toekomst van Europa?

Kom naar het Europese lijsttrekkersdebat in De Brakke Grond, Amsterdam.

Woensdagavond 23 april van 19.00-22.00
Tickets in de voorverkoop: 5 euro: http://bit.ly/eudebat
Beperkt verkrijgbaar aan de deur: 7,50 euro.

Debatronde 1: Milieu, Klimaat & Energie
Europa zou een sterkere vuist kunnen maken als het gaat om haar beleid op milieu, klimaat en energie. De komende tijd zijn er ook belangrijke beslissingen te nemen, bijvoorbeeld als het gaat over schaliegas en biobrandstoffen. Welke oplossingen zijn duurzaam en tegelijkertijd haalbaar? Kortom, wat zijn ‘echte’ oplossingen?

Debatronde 2: Verantwoord Ondernemen
De slechte en gevaarlijke arbeidsomstandigheden in de textielindustrie in Bangladesh laat zien dat handel van Europa met andere landen, nog lang niet altijd verantwoord ondernemen betekent.

Hoe gaan de kandidaten voor het Europees Parlement waarborgen dat Europese bedrijven transparant zijn en zich inzetten voor een leefbaar loon in de hele keten?

Debatronde 3: Handel
Hoe wordt gedacht over het vrijhandelsakkoord tussen Europa en de Verenigde Staten en de implicaties die de harmonisatie van de regelgeving met zich mee brengt? En over de verregaande beschermingsclausule voor investeerders die hierin mogelijk wordt opgenomen? Hoe zit het met de Europese democratische besluitvorming? Zijn er alternatieven beschikbaar voor het huidige Europese handel- en investeringsbeleid?

Debatronde 4: Tax Justice
De EU verliest jaarlijks miljarden aan belastingontduiking en ontwijking. Bedrijven zijn in staat hun winsten zo te schuiven dat ze uiteindelijk te weinig belasting betalen. Nederland speelt als doorsluisland een belangrijke rol in de ontwijkingsstructuren van bedrijven.
Er is meer transparantie nodig om bedrijven verantwoordelijk te houden voor de hoogte van belastingenbetalingen. En hoe zit het met de brievenbusfirma’s, moeten deze worden afgeschaft?

Het Europese Lijsttrekkersdebat wordt georganiseerd door de Fair, Green and Global alliantie, bestaande uit: ActionAid, BothENDS, Milieudefensie, Schone Kleren Campagne, SOMO en Transnational Institute.

Fair Green Global Debat