Rana Plaza: één jaar later

gepubliceerd 23-04-2014 15:35, Laatste wijziging: 24-04-2014 08:54
Het instorten van Rana Plaza op 24 april 2013 - de ergste ramp in de kledingindustrie ooit - schokte de wereld. 1138 mensen kwamen om, meer dan 2000 mensen raakten (zwaar)gewond en er worden nog steeds zo'n 200 mensen vermist.
Rana Plaza: één jaar later

De puinhopen van het Rana Plaza - afbeelding via wikipedia


Sinds die tijd weet iedereen dat veel kleding gemaakt wordt in onveilige fabrieken met slechte arbeidsomstandigheden. In een klap werd het duidelijk dat er snel actie nodig is om de onveilige fabrieken aan te pakken en de werksituatie van de miljoenen kledingarbeiders in Bangladesh – en andere kledingproducerende landen als China, India en Cambodja – te verbeteren.

  • Na de ramp tekenden meer dan 160 internationale kledingmerken het Bangladesh Veiligheidsakkoord, een baanbrekend initiatief voor veilige fabrieken.
  • Eind 2013 is er een fonds opgericht om de (familie van) de slachtoffers te compenseren voor medische kosten en verlies van inkomsten. Veel families zitten al maanden zonder geld. In totaal is er 40 miljoen dollar nodig om alle slachtoffers de komende jaren te kunnen helpen.
  • Er meer aandacht voor de lage lonen in Bangladesh. De kledingarbeidsters die in Rana Plaza omkwamen verdienden een euro per dag. Veel te weinig om van te leven. In december 2013 werd het minimumloon in Bangladesh verhoogd, maar het is nog steeds geen leefbaar loon.

Ga via deze link naar de pagina over Rana Plaza: één jaar later.

Stop onveilige kledingfabrieken in Bangladesh

Infographics over Rana Plaza en de gevolgen van de ramp

Infographic:instorting Rana Plaza (klik om te vergroten)

Infographic: Rana Plaza compensatie (klik om te vergroten)

Infographic: Bangladesh Veiligheidsakkoord (klik om te vergroten)