Steun voor Somyot op Internationale Dag van de Arbeid

gepubliceerd 29-04-2014 22:00, Laatste wijziging: 01-05-2014 08:12
Het is vandaag het derde jaar dat de Thaise journalist, mensenrechtenactivist en goede vriend van de Schone Kleren Campagne Somyot Pruksakasemsuk in de gevangenis zit. Hij werd gearresteerd op 30 april 2011 op beschuldiging van majesteitsschennis (Artikel 112) vanwege twee satirische artikelen in het blad waar hij redacteur van was. Deze beschuldiging wordt in Thailand veel gebruikt om politieke tegenstanders en mensenrechtenactivisten het zwijgen op te leggen. Somyot werd vorig jaar veroordeeld tot elf jaar cel.
Steun voor Somyot op Internationale Dag van de Arbeid

Somyot zit al drie jaar in de gevangenis

Hoewel je er in Nederland niet heel veel van merkt viert de rest van de wereld op 1 mei Internationale Dag van de Arbeid. In heel Azië gaan kledingarbeiders vandaag de straat op om te demonstreren voor betere arbeidsrechten, waaronder het recht op vrijheid van meningsuiting.

Die vrijheid van meningsuiting is ook voor arbeidsrechtenactivisten erg belangrijk. Want het is vandaag ook al het derde jaar dat de Thaise journalist, mensenrechtenactivist en goede vriend van de Schone Kleren Campagne Somyot Pruksakasemsuk in de gevangenis zit. Hij werd gearresteerd op 30 april 2011 op beschuldiging van majesteitsschennis (Artikel 112) vanwege twee satirische artikelen in het blad waar hij redacteur van was. Deze beschuldiging wordt in Thailand veel gebruikt om politieke tegenstanders en mensenrechtenactivisten het zwijgen op te leggen. Somyot werd vorig jaar veroordeeld tot elf jaar cel.

Vrijheid voor Somyot!

Momenteel vecht Somyot zijn veroordeling aan in de rechtbank. Net als vele andere mensenrechtenactivisten die vanwege het 'beledigen van de koning' zijn veroordeeld wordt vrijstelling op borgtocht consequent geweigerd, ook al heeft hij dit al vijftien keer ingediend. Op de dag dat Somyot al drie jaar achter de tralies zit, zullen vrienden, familie en supporters het zestiende verzoek voor vrijlating indienen.

Jij kunt helpen! Steun Somyot en vraag om zijn onmiddellijke vrijlating.

Heb je een paar seconden? Spreek je steun uit en like zijn Facebookpagina

Heb je een minuutje? Laat dan een bericht achter op de Facebookpagina van de minister-president van Thailand: Free Somyot! Free all prisoners of conscience! Abolish Article 112!  of via Twitter:  @PouYingluck Free #Somyot ! Free all prisoners of conscience ! Abolish article 112 !

Meer informatie over Somyot: Somyot veroordeeld tot 11 jaar cel.

Somyot op de site van Amnesty International: Thailand: release human rights defender imprisoned for insulting the monarchy.

Free Somyot logo 3 years