De feiten achter jouw kleding 2013

gepubliceerd 26-05-2014 15:25, Laatste wijziging: 26-05-2014 15:37
Vanaf nu te bekijken: een (Engelstalig) overzicht van de urgent appeal-zaken waaraan de Clean Clothes Campaign - de internationale tak van de Schone Kleren Campagne - in 2013 werkte. Op de interactieve kaart is te zien hoe we de Rana Plaza slachtoffers en vele andere kledingarbeiders steunen in hun strijd voor een veilige werkplek, een leefbaar loon en het recht op een eigen vakbond.
De feiten achter jouw kleding 2013

Kledingarbeiders protesteren in Cambodja. Foto Marieke van der Velden/Hollandse Hoogte

De website vol feiten, video's en verhalen brengt de huidige problemen in de kledingindustrie in kaart en geeft een kijkje in de manier waarop de Schone Kleren Campagne samen met kledingarbeiders, organisers en vakbondsleiders arbeidsrechtenschendingen een halt toeroept.

In 2013 vond de grootste industriele ramp in de kledingindustrie ooit plaats: 1138 mensen kwamen om toen het Rana Plaza, een flatgebouw vol kledingfabrieken, instortte. De nasleep van deze ramp en twee andere zaken zijn opgenomen in een tijdslijn die een overzicht van de gebeurtenissen geeft inclusief rapporten, nieuwsartikelen, campagnes en video's.

Vol trots kunnen we ook een aantal successen melden

Kledingarbeiders kregen na maanden van demonstraties voor de deuren van de gesloten Kingsland fabriek in Cambodja, eindelijk het achterstallige bedrag betaald waar zij recht op hadden. Dit werd uiteengezet in een historische overeenkomst met H&M en Walmart.

Meer dan 9000 kledingarbeiders van de Gakoldas fabriek in India ontvingen na maanden van druk uitoefenen door de lokale vakbond in samenwerking met Schone Kleren Campagne en internationale arbeidsrechtenorganisaties, een wettelijk vastgelegde toelage op het loon.

De aanklachten die tegen het Bangaldesh Center for Worker Solidarity (BCWS) waren ingediend werden na jaren van ernstige tegenwerking en onderdrukking door fabriekseigenaars en politiek teruggetrokken.

In 2013 nam de Schone Kleren Campagne actie in dertig urgent appeals zaken. Tientallen bedrijven werden opgeroepen hun verantwoordelijkheid te nemen in de naleving van arbeidsrechten. Het overzicht beschrijft de arbeidsrechtenschendingen die we zijn tegengekomen met een focus op de tragedie van Rana Plaza. Veel van de zaken waarbinnen successen zijn behaald scheppen een precedent voor ander zaken waar nog wordt gewerkt aan verbeteringen: successen geven arbeiders die soortgelijke problemen tegenkomen in andere fabrieken en andere landen inspiratie en moed om door te gaan.

Bekijk de Clean Clothes Campaign Annual Review 2013 hier.