Free the 23!

gepubliceerd 19-05-2014 14:55, Laatste wijziging: 03-06-2014 09:36
Laat alle aanklachten vallen en stel de 23 gevangen actievoerders direct in vrijheid. Dat zijn de eisen van de Schone Kleren Campagne, samen met vele actievoerders over de hele wereld.


Update: Goed nieuws! De 23 stakers zijn vrij! (mei 2014)

Sinds afgelopen januari zitten 23 actievoerders in een beruchte Cambodjaanse gevangenis. Zij werden gearresteerd na een demonstratie voor een leefbaar loon in Phnom-Penh, de hoofdstad van Cambodja. Er werd een staking uitgeroepen en duizenden kledingarbeiders gingen de straat op om te demonstreren voor een minimumloon van $160 dollar per maand. Vlak daarvoor stelde de overheid voor het minimumloon te verhogen naar een karige $95 dollar per maand. Hierbij werd het advies van de eigen commisie om het loon te verhogen naar $157.25 naast zich neergelegd.

Op 2 en 3 januari escaleerde de boel waarbij de militaire politie ingreep. Ze openden het vuur met automatische geweren, er vielen vier doden, 38 gewonden en 23 personen werden gearresteerd.

Deze 23 actievoerders moeten direct worden vrijgelaten, en alle beschuldigingen moeten worden teruggetrokken

Sinds de arrestatie van de 23 mannen steunen we onze collega-mensenrechtenorganisaties en vakbonden in Cambodja om hun eisen voor vrijlating kracht bij te zetten. Zelf en via onze internationale afdeling van de Clean Clothes Campaign:

  • We riepen de belangrijkste kledingmerken die in Cambodja kleding (o.a. H&M en adidas) laten maken op om hun invloed te gebruiken en de Cambodjaanse overheid te vragen de stakers vrij te laten en door te gaan met eerlijke loononderhandelingen;

  • We riepen de Cambodjaanse ambassadeurs op om de situatie aan te pakken;

  • We vroegen de Europese ambassadeur in Cambodja actie te ondernemen;

  • We voerden gezamenlijk actie tijdens actiedagen op 10 januari en 10 februari;

  • We volgen de strafzaken samen met onze Cambodjaanse partnerorganisaties.

Sinds januari zijn er slechts 2 van de 23 mannen op borgtocht vrij. De rest zit al maanden opgesloten in een van de meest beruchte gevangenissen van Cambodja terwijl rechtszaak op rechtszaak wordt uitgesteld. Op 25 april zou de rechtzaak van start gaan, maar na een hoorzitting in de ochtend werd de zaak verplaatst naar 6 mei. Maar op 6 mei werd de zaak nogmaals uitgesteld naar 20 mei.

We zijn zeer teleurgesteld dat deze mannen en hun families zo lang moeten wachten op gerechtigheid. We steunen de eis van een leefbaar loon voor kledingarbeiders en we roepen de Cambodjaanse regering op om ervoor te zorgen dat de rechtszaak eerlijk verloopt en niet meer wordt uitgesteld.

Meer informatie via de site van de Clean Clothes Campaign

Berichten uit Cambodja

“Pao wilde mensen die gearresteerd waren bij een kledingfabriek helpen. De politie wilde hem arresteren omdat hij een vakbondsleider is. Ze grepen hem en hij werd bewusteloos geslagen. De politie gooiden water in zijn gezicht om hem weer bij bewustzijn te krijgen. Vervolgens sloegen ze hem weer.”  - Pao’s vrouw
Vorn Pao (39) directeur van IDEA (Independent Democracy of Informal Economy Association). Getrouwd en vier kinderen.

De demonstranten zijn niet uit op rijkdom, ze willen gewoon een fatsoenlijk leven. Hij werd gearresteerd ten behoeve van rechtvaardigheid, om rechtvaardigheid naar de mensen te brengen” - Savoeun’s oudere broer
Theng Savoeun (24), Coordinator bij CCFC (Coalition of Cambodian Farmer Community)

"Waar is mijn vader? Wanneer komt hij vrij?" - Puthisak's dochter
Chan Puthisak (40), werkt in de glasindustrie en is leider van een dorpsgemeenschap. Getrouwd, een dochter.

“We willen dat hij weer thuis is... terug bij zijn familie waar hij door artsen behandeld kan worden” - Piseth's moeder
Sokum Sombath Piseth (31), vakbondsmedewerker bij ClaRi-Cambodia ( Center for Labour Rights of Cambodia)

“Maak je geen zorgen!” - Sarith tegen zijn moeder toen ze hem in de gevangenis bezocht
Bou Sarith (27), kledingarbeider.

Vorn Pao

Vorn Pao

Theng Savoeun

Theng Savoeun

Chan Puthisak

Chan Puthisak

Sokum Sombath Piseth

Sokum Sombath Piseth

Bou Sarith

Bou Sarith