Gewelddadig optreden tegen onbetaalde kledingarbeiders Bangladesh

gepubliceerd 07-08-2014 16:15, Laatste wijziging: 11-08-2014 11:34
Ruim 1500 kledingarbeiders protesteren tegen onuitbetaalde salarissen en bonussen. Deel van de werknemers in hongerstaking. Bezette fabriek door politie bestormd.
Gewelddadig optreden tegen onbetaalde kledingarbeiders Bangladesh

Foto (c) via RISE Bangladesh

Update 11 augustus 2014: afgelopen zondag, na een hongerstaking van twee weken, ontvingen de arbeiders van de Tuba-groep eindelijk hun achterstallig loon. De overige eisen zijn nog niet ingewilligd. Eerder dat weekend werden alle gearresteerde vakbondsleiders vrijgelaten.

Ons eerdere bericht over de protesten bij de Tuba-groep

Op 28 juli, de dag van het Suikerfeest en het einde van de Ramadan, gingen in Bangladesh honderden kledingarbeiders in (honger)staking. Al drie maanden hebben de werknemers van vijf kledingfabrieken van de Tuba Group geen loon ontvangen. Ruim een week later, op donderdag 7 augustus 2014 werd de fabriek die zo'n 1500 fabrieksarbeiders als protest bezet hadden door de Bengaalse politie bestormd. De agenten vuurden rubberen kogels en traangas af en sloegen in op de demonstranten. Tijdens deze ontruiming werden een aantal vakbondsleiders gearresteerd. Door hun hongerstaking zijn al meer dan honderd werknemers ingestort en zijn zeventien mensen opgenomen in het ziekenhuis.

De Schone Kleren Campagne roept op tot de onmiddelijke vrijlating van vakbondsleiders Moshrefa Mishu, Jolly Talukder en Monjur Moin en eist dat het geweld tegen de demonstranten direct stopt.Daarnaast doen we een dringende oproep aan het management van de Tuba Group om alle uitstaande lonen en bonussen van de 1600 werknemers onmiddellijk te betalen. Er is in totaal 400.000 euro nodig om iedereen uit te betalen. Dat komt neer op maar 250 euro per persoon, waarbij het bedrag is opgebouwd uit loon voor de maanden mei, juni en juli, overuren en een feestdagenbonus voor het suikerfeest, dat in Bangladesh gebruikelijk is om te krijgen.

De directeur van de Tuba Groep, Delwar Hossain, werd op 9 februari gearresteerd vanwege zijn rol in brand in de Tazreen-kledingfabriek, onderdeel van de Tuba Group, die in november 2012 plaatsvond en aan 112 mensen het leven kostte. Hij zat sinds die tijd in de gevangenis, maar werd afgelopen dinsdag 4 augustus op borgtocht vrijgelaten.

De protesterende vrouwen roepen voor komend weekend tot een landelijke staking in alle kledingfabrieken op als ze hun achterstallig loon en vergoedingen niet snel ontvangen. Daarnaast eisen de werknemers dat:

  • de fabriek open blijft en productie wordt hervat zodat de vrouwen in hun levensonderhoud kunnen voorzien;

  • er een schadevergoeding wordt betaald aan de werknemers die ziek zijn;

  • er compensatie wordt betaald aan de slachtoffers van de Tazreen brand.

We roepen de Tuba Group, de Bengaalse vereniging voor werkgevers BGMEA en alle bedrijven die in de fabrieken van de Tuba Group kleding laten maken op om een einde te maken aan het geweld en te zorgen voor een snelle betalingen aan de werknemers. Want niemand mag gedwongen worden hun leven te riskeren voor een leefbaar loon.