Massaprotesten kledingarbeiders voor hoger minimumloon in Cambodja

gepubliceerd 17-09-2014 07:05, Laatste wijziging: 17-09-2014 09:16
Vandaag gaan honderdduizend kledingarbeiders in Cambodja de straat op om een loon van 136 euro te eisen. Hongerlonen zijn, naast onveilige fabrieken, één van de meest urgente problemen in de kledingindustrie. Daarom steunt de Schone Kleren Campagne hun protest voor een leefbaar loon tijdens de campagne 'Maak van vuile was schone kleren'.

-> Petitie: Maak van vuile was schone kleren: Teken de petitie voor een leefbaar loon!

Voortrekkersrol voor H&M om leefbaar loon te realiseren

De Schone Kleren Campagne roept in het bijzonder H&M op om het voortouw te nemen in het verhogen van de karige lonen in de Cambodjaanse kledingindustrie. Van alle internationale bedrijven is H&M de grootste afnemer van kleding uit het Zuidoost-Aziatische land. De andere merken uit de top vijf van inkopers zijn C&A, Levi Strauss & Co, Zara, Adidas en Puma. Al deze bedrijven worden via een petitie opgeroepen een leefbaar loon te realiseren.

De actiedag is het vervolg op eerdere protesten in Cambodja. Begin januari 2014 gingen kledingarbeiders al de straat op, maar het protest werd door politie en leger gewelddadig neergeslagen. Vier mensen werden hierbij doodgeschoten en drieëntwintig arbeiders werden gearresteerd en lange tijd opgesloten in een berucht strafkamp.

Huidig minimumloon maar fractie van leefbaar loon

Het huidige minimumloon van 77 euro per maand is slechts eenvijfde van een leefbaar loon, door de organisatie Asia Floor Wage gesteld op 285,83 euro. Begin oktober zal het Labour Advisory Committee van de Cambodjaanse overheid het minimumloon verhogen. Vakbonden en arbeiders willen dat het loon verhoogd wordt naar 136 euro, maar de Cambodjaanse werkgeversorganisatie stelt slechts 89 euro voor. Dit voorstel wordt door vakbonden unaniem verworpen: dat is nog steeds veel te laag om van rond te komen.

Ath Thorn, voorzitter van C.CAWDU, de grootste vakbond van Cambodja, zegt “Het is hoog tijd dat merken hun verantwoordelijkheid nemen voor een leefbaar loon. De voorgesteld loonsverhoging naar 136 euro zou een eerste goede stap in die richting zijn.

Oproep aan H&M: maak je hard voor hogere lonen!

Niki Janssen van Schone Kleren Campagne:Als H&M zich echt wil inzetten voor de arbeidsomstandigheden van de vrouwen die hun kleding maken, dan is het nu tijd dat het bedrijf actie onderneemt om ervoor te zorgen dat de looneis van de arbeiders realiteit wordt.H&M kondigde vorig jaar als deel van haar leefbaar loon-programma een pilotproject aan in Cambodja. Maar daarbij heeft het bedrijf geen concreet bedrag genoemd in haar definitie van een leefbaar loon.

Samen met de Cambodjaanse vakbonden roepen de zestien Clean Clothes Campaigns in Europa alle kledingmerken die in Cambodja inkopen op zich hard te maken voor een leefbaar loon. Bedrijven kunnen dit doen door:

  • het invoeren van een hogere inkoopsprijs;

  • samenwerken met vakbonden via collectieve arbeidsovereenkomsten;

  • verklaren dat ze Cambodja niet de rug toekeren als er loonsverhogingen plaatsvinden.