Nog steeds geen compensatie voor slachtoffers fabrieksbrand Pakistan precies twee jaar geleden

gepubliceerd 11-09-2014 08:10, Laatste wijziging: 15-09-2014 09:37
Vandaag is het precies twee jaar geleden dat de kledingfabriek 'Ali Enterprises' in Lahore, Pakistan in de brand vloog. Hierbij kwamen 286 kledingarbeiders om en raakten een veelvoud gewond. De overlevenden en familie van de slachtoffers hebben echter nog steeds geen compensatie ontvangen.
Nog steeds geen compensatie voor slachtoffers fabrieksbrand Pakistan precies twee jaar geleden

SKC voert actie voor de deur van KiK op het Bos en Lommerplein, Amsterdam - 11 september 2014, Foto: Bas

Schone Kleren Campagne hangt vuile was textieldiscounter KIK buiten

De Duitse textieldiscounter KIK liet in fabrieken waar de drie ergste rampen plaatsvonden kleding maken: Ali Enterprises (286 doden), Tazreen (117 doden) en Rana Plaza (1138 doden). Tot op heden weigert het bedrijf de slachtoffers eerlijk en volledig te compenseren. KIK is met 3200 vestigingen in Europa één van de grootste kledingbedrijven in Duitsland. In Nederland probeert het bedrijf sinds kort voet aan de grond te krijgen en opende hier het afgelopen jaar zes winkels.

In december 2012 sloot KIK een overeenkomst met de Pakistaanse organisatie PILER (Pakistan Institute of Labour Education and Research) om een eerste betaling van 770.000 euro te doen en verder te onderhandelen over het totale compensatiebedrag. KIK heeft dit restbedrag vervolgens nooit betaald. Schone Kleren Campagne roept KIK daarom op direct het contact met PILER weer aan te gaan en het compensatietraject af te ronden.

Stunt bij winkel KIK
Om aandacht te vragen voor de situatie van kledingarbeiders in Pakistan en Bangladesh organiseert Schone Kleren Campagne donderdagmiddag om 15:30 een stunt voor de winkel van KIK op het Bos en Lommerplein in Amsterdam. Dit in het kader van de actiemaand 'Maak van vuile was schone kleren'.

KIK keert slechts een vijfde uit
Tot op heden heeft KIK 770.000 euro bijgedragen aan het Rana Plaza Donor Trust Fund, het fonds waaruit de slachtoffers en nabestaanden van de ergste ramp in de kledingindustrie ooit worden betaald. Dit is maar een vijfde van het bedrag dat het bedrijf volgens de Schone Kleren Campagne aan dit fonds verschuldigd is. De slachtoffers van de andere ramp in Bangladesh, de brand in de Tazreen fabriek, hebben nog steeds geen cent gekregen.

Het is een schande dat zoveel arbeiders zo lang moeten wachten op de betalingen. Helemaal omdat het recht op compensatie een duidelijk onderdeel van de internationale mensenrechten is. Compensatie is de enige manier om deze mensen te helpen hun verwoeste levens weer op te bouwen. Door hun verantwoordelijkheid niet te nemen verlengen merken als KIK de ellende van de mensen die zorgen dat zij winst kunnen maken” aldus Niki Janssen van Schone Kleren Campagne.

Urgentie solide compensatieregeling

De reeks van rampen in de kledingindustrie toont de urgentie voor een solide compensatieregeling voor bedrijfsongevallen aan. Schone Kleren Campagne roept overheden en bedrijven daarom op vaart te maken met het opstellen van een sociaal zekerheidssysteem voor kledingarbeiders, om te beginnen in Bangladesh, zodat toekomstige slachtoffers niet afhankelijk zijn van de liefdadigheid van bedrijven en de compensatie ontvangen waar ze recht op hebben.

KiK Adbuster