Veiligheidsakkoord rond fabrieksinspecties Bangladesh af

gepubliceerd 23-10-2014 11:50, Laatste wijziging: 23-10-2014 12:07
Eind september 2014 rondde het Veiligheidsakkoord 1106 inspecties af. Er werd gecontroleerd op brand- en bouwveiligheid. Zo'n 80.000 veiligheidsissues werden gevonden. Zeventien fabrieken moesten (tijdelijk) worden gesloten wegens instortingsgevaar. In andere fabrieken was sluiting niet nodig, maar zijn er wel verbeterplannen opgesteld.
Veiligheidsakkoord rond fabrieksinspecties Bangladesh af

Onafhankelijke inspectie (foto: IndustriALL)

De inspecties wezen uit dat er heel veel mis is op het gebied van veiligheid. Veel van de voorgestelde verbeteringen – zoals het weghalen van gewicht en het vrijmaken van de nooduitgangen – zijn inmiddels doorgevoerd. In andere fabrieken zijn meer substantiële aanpassingen nodig om de veiligheid te verbeteren, zoals het installeren van brandwerende deuren en brandalarmsystemen. Soms zijn er aanpassingen van de gebouwen nodig.

189 kledingmerken – waarvan 23 Nederlandse bedrijven – zetten hun handtekening onder het Bangladesh Veiligheidsakkoord en hebben zich daarmee gecommitteerd aan de afspraken die zijn gemaakt om te zorgen dat de veiligheid van kledingarbeiders in Bangladesh verbetert. Zo'n 1500 fabrieken vallen onder het Veiligheidsakkoord. Nog altijd komen er nieuwe ondertekenaars bij. Toch zijn er nog Nederlandse bedrijven – zoals Mexx, Hunkemöller en Scapino – die kleding in Bangladesh inkopen maar het Veiligheidsakkoord niet hebben ondertekend.

Schone Kleren Campagne vindt het een schande dat sommige bedrijven achterblijven. Binnen het Veiligheidsakkoord is afgesproken dat de bedrijven zorgen voor voldoende financiële middelen zodat verbeteringen ook daadwerkelijk kunnen worden doorgevoerd daar waar nodig.

Dat er nog steeds zoveel misstanden zijn gevonden verbaast de Schone Kleren Campagne niets. Hiermee wordt tevens het belang van de inspecties aangetoond. Nu kan de nodige actie worden ondernomen om tragedies als Rana Plaza in de toekomst te voorkomen. Het is daarom belangrijk dat de verbeterplannen zo snel mogelijk worden uitgevoerd.