Akkoord over compensatie voor Tazreen slachtoffers

gepubliceerd 24-11-2014 12:50, Laatste wijziging: 09-12-2014 16:42
Twee jaar nadat meer dan 120 mensen bij een brand in de Tazreen Fashions fabriek in Dhaka (Bangladesh) omkwamen, is er een overeenkomst gesloten tussen IndustriALL Global Union en haar lokale partners, Schone Kleren Campagne en C&A, over een compensatieregeling voor de slachtoffers van de ramp.
Akkoord over compensatie voor Tazreen slachtoffers

foto AP

Op 24 november 2012 brandde Tazreen Fashions, een kledingfabriek die produceerde voor grote internationale kledingmerken, tot de grond toe af. Meer dan 120 arbeiders zaten in de val en kwamen om terwijl ze probeerden door de geblokkeerde deuren naar buiten te komen. Nog eens 300 arbeiders raakten ernstig verwond. Twee jaar lang hebben de slachtoffers te maken met grote ellende en langslepende medische problemen als gevolg van de brand.

Onder leiding van de ILO hebben de partijen de afgelopen dagen onderhandeld over de inhoud van het akkoord. Details van het programma worden in de komende dagen verder ingevuld, in de hoop dat volledige compensatie gaat plaatsvinden.

Christa de Bruin van Schone Kleren Campagne “We zijn erg blij dat we kunnen aankondigen dat wij en IndustriALL een overeenkomst hebben kunnen sluiten met C&A over de principes van een compensatieproces. Het systeem is gebaseerd op de regeling die al was ontwikkeld voor de Rana Plaza-slachtoffers. De regeling voorziet in compensatie voor verlies van inkomen, onafhankelijke medische beoordelingen en behandelingen.

Als onderdeel van deze overeenkomst heeft C&A Foundation beloofd flink bij te dragen aan volledige en eerlijke compensatie voor de Tazreen-slachtoffers, aanvullend op wat al eerder was toegezegd. De details worden verder uitgewerkt en bekend gemaakt als de kosten van het hele pakket in beeld zijn gebracht. We zijn blij met de positieve rol die C&A heeft gespeeld in dit proces, dat is bevorderlijk geweest voor het krijgen van deze overeenkomst.”

Schone Kleren Campagne (SKC) en Bengaalse vakbonden en arbeidsrechtenactivisten herdenken vandaag, twee jaar na de ramp, de slachtoffers van de dodelijke brand in Tazreen Fashions. Gezien de nieuwe overeenkomst roepen we opnieuw andere kledingmerken die bij Tazreen inkochten op onmiddellijk substantieel bij te dragen aan het compensatiefonds.

Arbeiders vertelden dat ze vlak voor de brand uitbrak een partij kleding voor Walmart, de grootste afnemer in Tazreen, hadden afgerond. “Walmart moet nog steeds verantwoordelijkheid nemen voor de slachtoffers en nabestaanden” zegt Babul Akther, de secretaris-generaal van IndustriALL-partner BGIWF (Bangladesh Indepedent Garment Workers Federation).

Toen de brand plaatsvond produceerden de arbeiders eveneens voor de Duitse prijsvechter Kik, de Spaande warenhuisketen El Corte Ingles, het Schotse merk Edinburgh Woollen Mill, Piazza Italia, Disney en Sean John. Geen van deze merken heeft nog bijgedragen aan compensatie. Het in Hong Kong gevestigde Li & Fung, ‘s werelds grootste handelsorganisatie, en C&A Foundation hebben een paar betalingen gedaan via de Bengaalse overheid. El Corte Ingles en Kik hebben informeel beloofd zich op die manier te committeren, en SKC vraagt hen nu zich aan die beloften te houden en om te zetten in concrete en publieke toezeggingen.

Schone Kleren Campagne roept deze merken op het positieve voorbeeld van C&A te volgen en te bewijzen dat de noden van de Tazreen-slachtoffers prioriteit krijgen.