Benettoncampagne gaat onverminderd door

gepubliceerd 19-12-2014 10:40, Laatste wijziging: 05-01-2015 16:02
Sinds de start van de Pay-up campagne tegen het halsstarrige modemerk Benetton is er wereldwijd veel aandacht geweest voor het feit dat Benetton nog altijd weigert om slachtoffers en nabestaanden van de Rana Plaza-ramp te compenseren. Op 10 december, de dag van de mensenrechten, startte de campagne wereldwijd op straat in diverse Europese steden en op social media.
Benettoncampagne gaat onverminderd door

Actie voor Benettonwinkel in Parijs. Beeld: © Ljubisa Danilovic


In verschillende landen zijn straatacties geweest en zijn mensen opgeroepen een petitie gericht aan Benetton te tekenen voor compensatie. De campagne blijft onverminderd actueel, want de urgentie is groter dan ooit: nog altijd is het Rana Plaza fonds niet volgestort en krijgen nabestaanden en slachtoffers niet waar zij recht op hebben. De druk op Benetton wordt hoger en hoger, maar het merk weigert mee te werken.

Nieuwe berekening fondsbedrag

Er kunnen geen nieuwe claims meer worden ingediend. Nu 80% van de claims is verwerkt kan er accurater uitgerekend worden wat daadwerkelijk nodig is om het verlies aan inkomen en de medische kosten te kunnen compenseren. Het uiteindelijke bedrag wordt naar verwachting in maart 2015 kenbaar gemaakt als alle claims volledig zijn verwerkt. Op basis van die 80% is een nieuwe berekening gemaakt van het benodigde bedrag om alle slachtoffers te compenseren. Dat bedrag is nu bijgesteld van 40 naar 30 miljoen dollar, wat betekent dat er nog 9 miljoen dollar nodig is om het fonds te vullen: Benetton kan dus echt het verschil maken!

Help mee!

Om het merk daarvan te overtuigen is alle hulp nodig, van burgers, consumenten en supporters over de hele wereld. Hoe kun jij een steentje bijdragen?

  1. Ga naar de wereldwijde actiepagina en teken de petitie voor compensatie!
  2. Stuur een actietweet @Benetton #PayUpBenetton!
  3. Volg Schone Kleren Campagne op Facebook en deel de actieberichten!
Het persbericht van Schone Kleren Campagne over de Benetton-campagne verscheen bij verschillende nieuwsmedia.
Algemeen Dagblad: 'Modemerk Benetton weigert vergoeding ramp Bangladesh'.
RTL: Benetton weigert vergoeding na ramp kledingfabriek Bangladesh
BNR: 'Benetton weigert vergoeding Rana Plaza'
ND: 'Benetton weigert vergoeding Rana Plaza'
NU.nl: 'Benetton weigert vergoeding Rana Plaza'
Volkskrant: 'Benetton blijft vergoeding aan Rana Plaza weigeren'
Het Parool: 'Benetton blijft vergoeding aan Rana Plaza weigeren'
Dagblad v/h Noorden: 'Benetton weigert vergoeding Rana Plaza'
Elsevier: 'Benetton weigert vergoeding Rana Plaza'


Wereldwijde actie

Schone Kleren Campagne heeft in Nederland alle verkooppunten van Benetton een brief gestuurd en daarin de ondernemers gevraagd actie te ondernemen en het Nederlandse kantoor van Benetton te vragen om het Italiaanse hoofdkantoor op te roepen een compensatieregeling te treffen. Slechts één Nederlandse Benettonwinkel heeft gereageerd. Ze vinden het een mooi initiatief maar zien zichzelf niet in staat met het hoofdkantoor te communiceren over compensatie. V&D heeft wel beloofd het te agenderen bij een volgende ontmoeting met Benetton.

In onder meer Parijs (Frankrijk), New York (VS), Bern (Zwitserland), Barcelona (Spanje) en Turijn (Italië) vonden straatacties plaats voor Benetton-winkels. 

Boos op Benetton in het nieuws

In dagblad Trouw verscheen een goed en uitgebreid artikel waarin de oproep van Schone Kleren Campagne in het grote kader van de huidige ontwikkelingen in de kledingindustrie geplaatst werd. De kop van het artikel: 'Nog steeds geen bijdrage van kledingmerk Benetton'. Lees het artikel hier.

Actie in Barcelona

Actie Benetton Barcelona

Actie in New York

Benetton actie New York

Actie in Parijs

Benetton actie Parijs

Actie in Turijn

Benetton actie Turijn

Actie in Bern

Benetton actie Bern