Nabestaanden Rana Plaza-ramp ontvangen compensatie, oproep aan Benetton om mee te betalen

gepubliceerd 28-01-2015 14:25, Laatste wijziging: 04-02-2015 13:53
Schone Kleren Campagne doet een hernieuwde oproep aan het Italiaanse modemerk Benetton om direct 4.4 miljoen euro ($5 miljoen) over te maken naar het Rana Plaza-compensatiefonds. Benetton is het enige internationale merk dat nog geen cent betaald heeft aan het fonds, terwijl het merk wel liet produceren in de Bengaalse rampfabriek.
Nabestaanden Rana Plaza-ramp ontvangen compensatie, oproep aan Benetton om mee te betalen

Benetton #payup!

“Ik hoorde dat Benetton heeft gezegd dat ze aan een liefdadigheidsorganisatie hebben geschonken, maar dat is niet hetzelfde als het uitbetalen van een bedrag waar wij recht op hebben. Compensatie is geen liefdadigheid. Wij willen het geld waar wij recht op hebben” vertelt Rana Plaza-overlevende Mahinoor Begum (18).

Eerste deel compensatiebedrag uitbetaald aan ruim 5000 slachtoffers en nabestaanden

De overlevenden en nabestaanden van de grootste ramp in de kledingindustrie ooit - meer dan 5000 mensen - hebben inmiddels 40% ontvangen van het aan hen toegezegde compensatiebedrag. Er is momenteel nog maar voldoende geld beschikbaar voor een uitbetaling van een nieuwe 40%. Daarom moeten internationale kledingbedrijven snel over de brug komen met het resterende bedrag. Doen ze dat niet, dan is er niet voldoende geld om de rechthebbenden het totale bedrag uit te keren.

Het huidige gat in het fonds wordt makkelijk opgevuld wanneer alle merken hun verantwoordelijkheid nemen. De bijdrage van Benetton is essentieel. Zonder die bijdrage kunnen de getroffen families hun leven niet weer ropbouwen. Over drie maanden is het al weer 2 jaar geleden dat de ramp plaatsvond. We moeten voor die tijd dit proces afronden zodat de slachtoffers verder kunnen met hun leven.” zegt Christa de Bruin van Schone Kleren Campagne.

ILO stelt compensatiebedrag bij

Precies een jaar geleden werd het Rana Plaza Donors Trust Fund opgezet door de International Labour Organization, een agentschap van de Verenigde Naties. Bij aanvang werd het benodigde compensatiebedrag geschat op ruim 35 miljoen euro ($40 miljoen). In december 2014 werd dit bedrag bijgesteld naar ongeveer 26,5 miljoen euro ($30 miljoen). Deze verlaging kwam tot stand op basis van alle verwerkte claims. Het eerdere bedrag was gebaseerd op een veel hoger aantal zwaargewonde mensen die vanwege hun verwondingen recht hebben op een hoger compensatiebedrag. Tot nu toe is er ongeveer 18,47 miljoen euro ($21 miljoen dollar) ingelegd. Nu er nog iets minder dan 8 miljoen euro ($9 miljoen) ontbreekt staan de merken die nog niet of nauwelijks hebben betaald in de schijnwerper.

Meerdere merken moeten meebetalen

Andere merken die in Rana Plaza lieten produceren, zoals Mango, Inditex (o.a. Zara, Bershka en Pull&Bear), Kappa en de Amerikaanse megasupermarkt Walmart, worden ook opgeroepen tot hogere betalingen aan het fonds. Ondertussen wordt er ook een beroep gedaan op het door de premier van Bangladesh opgezette fonds en de Bengaalse brancheorganisaties zoals BGMEA.

Help mee!