Bochtenwerk van Benetton

gepubliceerd 24-02-2015 13:12, Laatste wijziging: 24-02-2015 13:12
Bijna twee jaar na de instorting van rampfabriek Rana Plaza in Bangladesh zegt de Italiaanse modegigant slachtoffers te compenseren. Na langdurige publieke druk en meer dan een miljoen handtekeningen van over de hele wereld via actiesite Avaaz zegt Benetton een bijdrage te storten in het compensatiefonds dat voor de slachtoffers en nabestaanden is opgezet.

Na meer dan een miljoen handtekeningen kondigt Benetton compensatie rampfabriek Rana Plaza aan

Aan het begin van de Fashion Week in Milaan die vandaag van start gaat doet Schone Kleren Campagne een hernieuwde oproep aan Benetton om direct minimaal vijf miljoen dollar (4,4 miljoen euro) bij te dragen aan het Rana Plaza Donors Trust Fund. Het protest start vanmiddag voor de flagshipstore van Benetton in Brussel, en zaterdag zal er op het belangrijkste plein van Milaan een pop-up actie plaatsvinden.

Sinds het begin van 2014 was Benetton onderwerp van een langdurige campagne om bedrijven te bewegen geld te betalen aan de slachtoffers van de grootste ramp in de kledingindustrie ooit. Eind vorige week kondigde het modemerk eindelijk aan een bijdrage te leveren. Maar hoeveel en wanneer het bedrijf gaat bijdragen is vooralsnog onduidelijk.

We zijn blij dat Benetton eindelijk haar verantwoordelijkheid neemt. Maar de zorg blijft bestaan dat door betalingen te vertragen de slachtoffers en nabestaanden niet volledig worden gecompenseerd.” zegt Christa de Bruin van Schone Kleren Campagne. “Over precies twee maanden is het twee jaar geleden dat de ramp plaatsvond. Voor die tijd moet het volledige bedrag binnen zijn. Alle merken moeten nu hun verantwoordelijkheid nemen”.

Het Rana Plaza fonds heeft bijna €18,5 miljoen ($21 miljoen) van de benodigde €26,5 miljoen ($30 miljoen) beschikbaar. Dit geld is bijeengebracht door kledingmerken en donateurs. Er ontbreekt nu nog iets minder dan €8 miljoen ($9 miljoen) om het bedrag uit te betalen waar de slachtoffers recht op hebben. Benetton weet al ruime tijd dat de eis van $5 miljoen op tafel ligt. Het zou het bedrijf sieren als Benetton ervoor zorgt dat het totale gat gevuld wordt.

Benetton is berucht voor haar bochtenwerk. Eerst nam het deel aan het opzetten van het compensatiefonds, om vervolgens uit de onderhandelingen te stappen. En pas na flinke publieke druk zette het bedrijf haar handtekening onder het baanbrekende Bangladesh Veiligheidsakkoord.

Christa de Bruin: “We hebben nu de kans om dit langdurige proces van genoegdoening af te sluiten. De slachtoffers dragen deze ramp nu al bijna twee jaar mee. Merken hebben de verantwoordelijkheid en mogelijkheid om dit te doen. Deze verantwoordelijkheid houdt pas op wanneer het volledige bedrag binnen is en de slachtoffers hun compensatie hebben ontvangen.”