Een miljoen mensen eisen dat Benetton meebetaalt aan compensatiefonds rampfabriek Rana Plaza

gepubliceerd 16-02-2015 15:15, Laatste wijziging: 17-02-2015 12:43
Al geruime tijd roept Schone Kleren Campagne het Italiaanse merk Benetton op om een bedrag van € 4.4 miljoen ($5 miljoen) te betalen aan de slachtoffers van rampfabriek Rana Plaza. Benetton is het laatste internationale merk dat blijft weigeren mee te betalen aan een compensatiefonds. Terwijl het merk wel kleding liet maken in de ingestorte fabriek. Nu wordt deze eis mede ondersteund door meer dan een miljoen mensen van over de hele wereld.
Een miljoen mensen eisen dat Benetton meebetaalt aan  compensatiefonds rampfabriek Rana Plaza

Beeld: Avaaz.org

Het online actienetwerk Avaaz – met wereldwijd meer dan 40 miljoen leden – heeft deze urgente actie onlangs groots opgepakt. Het platform startte op 5 februari een petitie waar 24 uur later al 500.000 mensen hun virtuele handtekening onder hadden gezet. Rond Valentijnsdag werd de magische grens van 1 miljoen ondertekenaars gehaald.

"Na alles dat we hebben meegemaakt moeten we niet ook nog gedwongen worden om te bedelen of op liefdadigheid aangewezen te zijn. We hebben recht op eerlijke compensatie." vertelde Mahinur Begum die levend onder het puin van Rana Plaza gehaald werd.

Het Rana Plaza fonds heeft bijna € 18,5 miljoen ($21 miljoen) van de benodigde 26,5 miljoen ($30 miljoen) beschikbaar. Dit geld is bijeengebracht door kledingmerken en donateurs. Er ontbreekt nu nog iets minder dan 8 miljoen ($9 miljoen) om het bedrag uit te betalen waar de slachtoffers recht op hebben.

Het huidige tekort in het fonds is realistisch om bijeen te krijgen. Alle merken die in Rana Plaza kleding lieten maken moeten hun bijdrage verhogen. Maar ook Benetton moet hier direct aan bijdragen. Over twee maanden is het twee jaar geleden dat deze verschrikkelijke ramp gebeurde, voor die tijd moet dit proces zijn afgerond zodat deze mensen verder kunnen met hun leven.

Tot op heden hebben 5000 mensen – familieleden van slachtoffers en gewonde kledingarbeiders – veertig procent van hun compensatiebedrag ontvangen.