Een echte BOSS betaalt een leefbaar loon

gepubliceerd 10-03-2015 10:40, Laatste wijziging: 12-03-2015 10:19
Ook al betaal je een hogere prijs voor je Hugo Boss jurk, dat betekent niet dat de kledingarbeiders een leefbaar loon verdienen. 12 maart presenteert Hugo Boss haar bedrijfsresultaten. De winst is in vijf jaar tijd verdriedubbeld, de brutowinst steeg tot 427 miljoen euro. Maar de salarissen van de vrouwen die de Hugo Boss kleding naaien zijn ronduit schrijnend.
Een echte BOSS betaalt een leefbaar loon

A Real BOSS Pays A Living Wage!

De helft van de Hugo Boss kleding wordt gemaakt in fabrieken in Oost-Europa en Turkije. Maar dichterbij huis gemaakt betekent niet noodzakelijkerwijs eerlijk gemaakt. Juist in deze regio bestaat een enorme kloof tussen het loon wat kledingarbeiders mee naar huis nemen en het leefbaar loon; dat wat werkelijk nodig is om van rond te kunnen komen.

De meeste arbeiders verdienen zelfs onder armoedegrens. Arbeiders die in een Turkse fabriek Hugo Boss verdienden in 2013 326 euro per maand. Dat is inclusief overwerken en bonussen. De armoedegrens ligt op 401 euro per maand en een leefbaar loon is berekend op 890 euro per maand.
Niki Janssen van Schone Kleren Campagne: “We vragen ons af hoe deze mensen überhaupt overleven met zo'n hongerloon. Veel mensen blijken zich gedwongen te voelen lening op lening te stapelen of electriciteit te tappen, om op deze manier toch voor hun gezin te kunnen zorgen.”

Naast de uitbetaling van hongerlonen rapporteerden arbeiders (vakbonds)intimidatie, buitensporig overwerk en seksuele intimidatie. “Ik respecteer het bedrijf, ik respecteer mijn werk, waarom respecteert het bedrijf mij dan niet? Hugo Boss neemt gewoon haar verantwoordelijkheid niet”, aldus een Turkse kledingarbeider.
Hugo Boss moet een leefbaar loon gaan betalen, zodat ook kledingarbeiders kunnen deelnemen aan het succes van het kledingmerk. Daarom voert Schone Kleren Campagne samen met andere Clean Clothes Campaigns actie.

Jij kunt Schone Kleren Campagne daarbij helpen: