KiK komt afspraken niet na

gepubliceerd 05-03-2015 16:15, Laatste wijziging: 05-03-2015 16:16
In 2012 zijn 254 kledingarbeiders levend verbrand in de Ali Enterprises fabriek. De grootste klant daar, Duitse textieldiscounter KiK Textilien, betaalde geen compensatie, ondanks gemaakte afspraken.
KiK komt afspraken niet na

Brandende Ali Enterprise fabriek in Pakistan

Teken petitie voor compensatie slachtoffers fabrieksbrand in Pakistan

Op 11 september 2012 ging de Ali Enterprises fabriek in Karachi, Pakistan in vlammen op. Hierbij kwamen ten minste 254 arbeiders om en raakten er 55 gewond. Weduwe Shahida Parveen start een petitie via de actiewebsite Avaaz. Ze voert campagne zodat zij en alle andere nabestaanden en slachtoffers compensatie krijgen van de Duitse kledingdiscounter KiK. KiK was de enige inkoper van de fabriek op het moment dat de tragedie zich voltrok.

Levend verbrand

De man van Shahida Parveen verbrandde levend. Veel overlevenden konden alleen aan de vlammen ontkomen door van het dak te springen met flinke verwondingen als gevolg. “Ik heb het lichaam van mijn man nooit gevonden. Hij was een van de niet geindentificeerde lichamen die zijn begraven”, zegt Shahida Parveen. ”Ik wil mijn verhaal delen, omdat ik duidelijk wil maken dat niemand van ons, na alles te hebben doorstaan, nog langer zou moeten lijden. Omdat KiK blijft weigeren te betalen, wordt het lijden van de slachtoffers alleen maar verlengd.” vertelt de weduwe.

KiK komt afspraken niet na

In januari 2013 tekende KiK een overeenkomst met de Pakistaanse organisatie PILER (Pakistan Institute of Labour Education and Research) waarin ze overeenkwamen een eerste betaling van $ 1 miljoen ten behoeve van de slachtoffers te doen en verder te onderhandelen over een compensatieregeling voor de lange termijn. Ondanks deze overeenkomst komt KiK haar afspraken niet na. KiK past allerlei vertragingstechnieken toe om maar niet te hoeven betalen voor compensatie voor de slachtoffers. Karamat Ali, directeur van PILER. zegt “Wij geloven dat gerechtigheid aan onze zijde is. Het is een kwestie van tijd. Veel slachtoffers hebben die tijd alleen niet om door te vechten voor gerechtigheid omdat ze hard worden getroffen door armoede. Met de hulp van Avaaz voeren we druk op KiK op, om te zorgen dat zij haar verplichtingen nakomt.”

Ondanks dat nooduitgangen ontbraken, er tralies voor de ramen zaten en er illegaal een extra verdieping was bijgebouwd, ontving de fabriek een paar weken voor de brand een SA8000 certificaatHet veiligheidsinspectiebedrijf RINA en het certificeringsorgaan SAI die het veiligheidscertificaat hebben uitgegeven hebben ook nog niets bijgedragen.