Rana Plaza: nog 8,5 miljoen dollar tekort

gepubliceerd 24-03-2015 12:55, Laatste wijziging: 30-03-2015 06:42
Samen met internationale vakbonden roepen we bedrijven op om nu het gat in het compensatiefonds voor slachtoffers en nabestaanden te dichten vóór 24 april 2015

 

Precies over een maand is het twee jaar geleden dat het Rana Plaza gebouw instortte, de grootste industriële ramp in de kledingsector ooit. Samen met de internationale vakbondsfederaties en onze zuster Clean Clothes Campaigns voeren we de druk op bedrijven die in Rana Plaza inkochten op.
Het gat van
8,5 miljoen dollar moet gedicht worden, dan pas kunnen alle 5.000 slachtoffers en nabestaanden de volledige compensatie ontvangen waar zij recht op hebben. 

Tot dusver hebben bedrijven, de Bengaalse overheid en andere donors $21.5 miljoen aan het Rana Plaza Donors Trust Fund bijgedragen. Maar er is in totaal $30 miljoen nodig. Slachtoffers en nabestaanden hebben nu 70 % van de compensatie waar zij recht op hebben ontvangen. De overige 30% kan pas aan hen worden uitgekeerd als het gat van 8,5 miljoen dollar gedicht wordt.

 

Benetton

De laatste weken druppelden er overigens nog wat donaties binnen, samen goed voor een half miljoen dollar. We hebben eerder bericht dat Benetton eindelijk aankondigde slachtoffers te gaan compenseren, maar er is nog steeds niets toegekend. De Italiaanse modegigant heeft nu een onafhankelijke derde partij aangewezen die het bedrijf moet adviseren over wanneer en hoeveel compensatie Benetton moet betalen. Geruchten dat de Bangladesh Alliance een substantieel bedrag zou doneren bleken ongegrond.

Christa de Bruin van Schone Kleren Campagne: “De bedrijven die bij Rana Plaza inkochten doen er stuitend lang over om het goede te doen. De slachtoffers en nabestaanden kunnen helemaal niets met al die gebroken beloften en valse hoop. Zij willen door met hun leven en hopen dat dit zo snel mogelijk wordt opgelost. Het gaat hierbij trouwens om een bedrag dat een schijntje is als je het afzet tegen de miljoenenwinsten van de betrokken kledingmerken"