Benetton's bijdrage van 1,1 miljoen USD aan het compensatiefonds schiet ernstig tekort

gepubliceerd 17-04-2015 14:40, Laatste wijziging: 23-04-2015 13:51
Vrijdag 17 april kondigde Benetton aan 1,1 miljoen USD bij te dragen aan het Rana Plaza Donors Trust Fund. Een veel te laag bedrag, vindt Schone Kleren Campagne.

24 april 2013 stortte het Rana Plaza gebouw in, de grootste ramp in de kledingindustrie ooit. Tot nu toe hebben slachtoffers en nabestaanden van deze ramp maximaal 70% gekregen van waar ze recht op hebben. Betaling van het resterende bedrag is uitgesteld omdat kledingmerken de resterende USD 8,5 miljoen niet betalen die nog nodig is.

Na langdurige publieke druk en meer dan een miljoen handtekeningen van over de hele wereld via actiesite Avaaz kondigde Benetton in februari aan een bijdrage te storten in het compensatiefonds dat voor de slachtoffers en nabestaanden is opgezet. Benetton huurde Price Waterhouse Coopers in om hen te laten adviseren voor de hoogte van het bedrag om daarmee hun bijdrage te legitimeren. Bij dit proces zijn geen vakbonden of arbeidsrechtenorgansiaties  betrokken geweest.

Het Rana Plaza compensatiefonds

In januari 2014 werd het Rana Plaza Donors Trust Fund opgezet om bijdragen van bedrijven en andere partijen op te halen voor de families van overledenen en slachtoffers van de ramp. Het berekenen en uitdelen van het benodigde geld gebeurt volgens de richtlijnen van de Rana Plaza Arrangement en wordt gecoördineerd door een comité bestaande uit internationale kledingmerken, nationale en internationale vakbonden en NGOs, de Bengaalse overheid en Bengaalse kledingbranche. De ILO beheert het Fonds, met als doel om de ingediende claims voor compensatie te financieren.

Benetton: betaal 5 miljoen USD

Op dringend verzoek van bedrijven is er geen verplichte minimumbijdrage vastgesteld die de afzonderlijke bedrijven moeten betalen. In plaats daarvan is er overeengekomen dat er een substantiële bijdrage zou worden gevraagd van alle kledingmerken die banden hadden met Rana Plaza en/of Bangladesh. Donaties moeten een afspiegeling zijn van het vermogen van de kledingmerken om te betalen, hun relatie met Rana Plaza en hun banden met Bangladesh. Op basis hiervan heeft de Schone Kleren Campagne Benetton steeds opgeroepen 5 miljoen USD bij te dragen aan het fonds. Benetton's publiekmaking van 1,1 miljoen is een zeer grote teleurstelling.

Impact tekort compensatiefonds

Als het financieringsgat niet wordt gevuld, kan er geen volledige compensatie worden uitbetaald aan de arbeiders en de families wier levens verwoest zijn door de ramp. De impact van vertraagde betalingen drukt zwaar op de overlevenden en op de families van slachtoffers. Zij zijn dagelijks in gevecht om te overleven, terwijl ze niet kunnen werken vanwege verwondingen of geen baan kunnen vinden omdat ze gestigmatiseerd worden. Daar bovenop komt dan nog de last van medische kosten van slachtoffers die langdurige medische verzorging nodig hebben. Een groeiend aantal families wordt geconfronteerd met een grote armoedeval.