Teller Rana Plaza compensatiefonds op 27,3 miljoen dollar

gepubliceerd 30-04-2015 14:40, Laatste wijziging: 06-05-2015 08:46
Het financieringsgat is hiermee gereduceerd tot 2,7 miljoen dollar. De aangekondigde acties voor 24 april, de dag dat twee jaar geleden Rana Plaza instortte, zetten kledingmerken aan om extra bij te dragen aan het Rana Plaza compensatiefonds dat is opgezet voor de slachtoffers en nabestaanden van de ramp.
Teller Rana Plaza compensatiefonds op 27,3 miljoen dollar

Asha Khat overleefde de Rana Plaza ramp


Acties wereldwijd

Op 24 April werd er over de hele wereld actie gevoerd en riepen mensen bedrijven op ervoor te zorgen dat de slachtoffers en nabestaanden krijgen waar zij recht op hebben. Schone Kleren Campagne hoopt dat kledingmerken nu gezamenlijk hun verantwoordelijkheid nemen en zorgen dat de 30 miljoen dollar die nodig is alsnog bijeen wordt gebracht. Met nog 2,7 miljoen dollar tekort is het aan de bedrijven die relaties hebben met Rana Plaza en Bangladesh als productieland om dit proces zonder verdere vertraging te kunnen afsluiten.

Vertraagde betalingen

De impact van vertraagde betalingen drukt zwaar op de overlevenden en de families van slachtoffers. Tot nu toe hebben slachtoffers en nabsetaanden maximaal 70% gekregen van het bedrag waar ze recht op hebben. Veel families kunnen niet alle medische kosten dragen.

Rana Plaza overlevende

Asha Khat overleefde de ramp. Zij zorgde voor het inkomen voor haar moeder, vader en jongere zus. Haar familie leeft nu in grote armoede. Asha heeft wat compensatie gekregen voor haar verwondingen, maar het geld is alleen voldoende om de medische kosten te kunnen dekken. Nu, twee jaar na de ramp, heeft ze nog steeds pijn in haar hoofd en in haar borst. Ze is te zwak om lang te kunnen staan en komt het huis niet meer uit. Ze is wanhopig. “Ik had er beter niet meer kunnen zijn, nu ben ik alleen maar tot last van mijn familie”, zegt Asha.