Zara opnieuw in opspraak in Brazilië

gepubliceerd 11-05-2015 06:11, Laatste wijziging: 11-05-2015 06:11
Na het schandaal in 2011 waar de Braziliaanse inspecteurs moderne slavernij in Zara's productieketen aantroffen beloofde het bedrijf beterschap. Maar de Braziliaanse arbeidsinspectie ontdekte onlangs dat het bedrijf nog steeds onvoldoende zicht heeft op haar productieketen.

 

Onderzoek van onze partner SOMO en Réporter Brasil bevestigt dit en benadrukt de onverantwoordelijke juridische strategie die Zara voert om zich te verweren tegen haar aansprakelijkheid.

Om de laatste trends zo snel mogelijk in de rekken te krijgen werkt Zara met een grote groep toeleveranciers, die op hun beurt weer regelmatig onderaannemers inschakelen. Zo kwamen in Brazilië orders van Zara terecht bij illegale naaiateliers waar ongedocumenteerde Boliviaanse en Peruaanse migranten onder mensonwaardige omstandigheden werkten en woonden. Dit kwam aan het licht na controles van een arbeidsinspectieteam.

Zara komt afspraken mer Braziliaanse overheid niet na

De Braziliaanse overheid probeert moderne slavernij op te sporen en aan te pakken, de inspecties zijn daarvoor een belangrijk middel. Na de inspecties sloten de Braziliaanse autoriteiten een overeenkomst met Zara waarin het bedrijf beloofde beter en vaker te controleren bij toeleveranciers. Het rapport van SOMO en Repórter Brasil laat zien dat Zara deze afspraak onvoldoende naleeft. Dat blijkt ook uit de onderzoeksgegevens van de Braziliaanse arbeidsinspectie die zaterdag 9 mei naar buiten werden gebracht.

De juridische strategie van Zara

Naar aanleiding van de inspecties in 2011 zou Zara’s naam toegevoegd worden aan de openbare ‘zwarte lijst’ van het Braziliaanse Ministerie van Arbeid en Werkgelegenheid, waar bedrijven die zijn betrapt op slavernijpraktijken worden genoteerd. Zara wilde dit voorkomen en spande een rechtszaak aan met als verweer dat de lijst ongrondwettelijk zou zijn. Hiermee probeert het bedrijf een effectief instrument ongeldig te verklaren. De Braziliaanse overheid heeft juist door haar unieke aanpak al meer dan 45.000 mensen bevrijd uit moderne slavernij toestanden. De 'zwarte lijst' is daarbij een belangrijk instrument.

 

Lees hier het rapport van SOMO en Réporter Brasil.