Met minister Ploumen in Bangladesh

gepubliceerd 19-06-2015 12:40, Laatste wijziging: 24-06-2015 07:24
Afgelopen week was onze collega Christa de Bruin in Bangladesh samen met minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Schone Kleren Campagne was een van de organisaties die is uitgenodigd voor deze reis. Het doel van deze missie is zelf om de stand van zaken te bekijken in de Bengaalse kledingindustrie. Ook vakbond FNV, Fair Wear Foundation en brancheorganisaties uit de kledingsector reisden af naar de kledingfabriek van de wereld.
Met minister Ploumen in Bangladesh

De deelnemers aan de missie naar Bangladesh

Vakbondsvrijheid

Op het gebied van veiligheid is er veel aangepakt. Maar de tegenwerking van vakbonden is nog steeds een groot probleem. Daarom is tijdens de missie op verschillende momenten de vakbondssituatie aan de orde geweest en verschillende partijen hebben hun zorgen geuit over dit onderwerp. Zolang arbeiders niet vrij zijn om zich te organiseren en vakbonden worden tegengewerkt en geïntimideerd, waarbij geweld niet wordt geschuwd, zullen veranderingen niet duurzaam zijn. Recht op organisatie is de sleutel om tot andere verbeteringen te komen zoals een leefbaar loon, terugbrengen van overuren en onveilige fabrieken te realiseren.

Minister Ploumen benoemde deze tegenwerking van vakbonden wel tijdens een belangrijke vergadering met vertegenwoordigers van de Benaalse overheid, ambassadeurs van donor landen, Bengaalse werkgeversorganisaties en vakbonden. Na deze vergadering ging de minister met ex-kledingarbeiders en vakbondsvertegenwoordigers in gesprek. Ploumen zegde toe zich te blijven inzetten voor vakbondsvrijheid en noemde de noodzakelijkheid van een sfeer zonder angst en intimidatie. Schone Kleren Campagne hoopt dat de minister dit politiek signaal blijft afgeven richting de Bengaalse overheid en werkgeversorganisaties.

Compensatiefonds en Rana Plaza

Sinds de Rana Plaza ramp is er een hoop gebeurd om de veiligheid van de kledingfabrieken te verbeteren. Schone Kleren Campagne en andere organsiaties hebben sindsdien campagne gevoerd om ervoor te zorgen dat de slachtoffers en nabestaanden een schadevergoeding te krijgen voor verlies aan inkomsten en medische kosten. Vorige week werd het streefbedrag van 30 miljoen dollar bereikt en daar zijn we ontzettend blij mee. Tijdens een vergadering met de International Labour Organization  is er gesproken over het opzetten van een permanent verzekeringssysteem na ongeval of schade op de werkvloer. Dit moet zorgen voor compensatie en uitkeringen na een ongeval op het werk. Zo zijn jarenlange campagnes als voor compensatie voor de slachtoffers van rampfabriek Rana Plaza hopelijk niet meer nodig. De groep bezocht twee fabrieken waar voor Europese merken kleding wordt gemaakt.

Illegale werkplaatsen

De delegatie bezocht wijk Keraningonj waar het merendeel van de productie (80%) bestemd is voor de lokale markt. Het is de informele sector, waar geen toezicht op is. Een klein deel is subcontracting (doorgespeelde opdrachten). De problemen zijn groot: 60% van de kledingarbeiders is onder de 18 jaar. We spraken een meisje van 14 jaar, haar werkdag is van 09:00 's ochtends tot 22:00 a 23:00 uur in de avond. Kinderen krijgen de eerste twee jaar niet betaald. De meesten die daar werken komen van buiten Dhaka en slapen onder hun naaimachine, in donkere benauwde ruimtes zonder daglicht. 

Bengaalse werkgeversorganisaties

Dat er in Bangladesh nog een wereld te winnen valt bleek in gesprekken met de vertegenwoordigers van de kledingindustrie. De werkgeversorganisaties BGMEA en BKMEA staan negatief tegenover het Veiligheidsakkoord en vakbonden. Het Veiligheidsakkoord zou haar mandaat te buiten gaan omdat het gezondheids- en veiligheidscomités wil opzetten in de fabrieken. De werkgevers vinden vakbonden maar lastige groepen die problemen maken. Om dit tegen te gaan heeft de Bengaalse overheid beloofd om de bestaande regels eindelijk vrij te geven waardoor de veiligheidscomités toch kunnen worden opgericht. Deze comités zijn er juist voor bedoeld om deze arbeiders een stem te geven en hen te trainen over veiligheid en gezondheid zodat ze zelf kunnen zorgen voor veilige fabrieken.

Meer over deze missie

De reis was een werkbezoek door Ministers Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) en Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu). Deze vond plaats van 14 t/m 18 juni. Deze staat in het teken van textiel en water en met het doel de handels- en ontwikkelingsrelatie tussen Nederland en Bangladesh te versterken. Met de ministers reist een multi-stakeholdermissie mee van Nederlandse waterbedrijven, textielbedrijven, vakbonden, NGO’s en pensioenfondsbeleggers. Lees hier het persbericht van het ministerie.