Overwinning! Volledige schadevergoeding voor slachtoffers Rana Plaza

gepubliceerd 08-06-2015 13:45, Laatste wijziging: 08-06-2015 17:55
We zijn verheugd te kunnen melden dat het doelbedrag van 30 miljoen dollar is bereikt. Door deze overwinning kunnen alle slachtoffers en nabestaanden van rampfabriek Rana Plaza nu de schadevergoeding ontvangen waar zij recht op hebben.

Een internationale campagne van Clean Clothes Campaign en onze partnerorganisaties heeft ervoor gezorgd dat bedrijven en andere partijen bijdroegen aan het fonds dat was opgezet om de slachtoffers te compenseren. Tot voor kort was er nog een tekort van 2,4 miljoen dollar. Door een grote donatie is nu eindelijk het doel bereikt. Een deel van de schadevergoeding hadden slachtoffers en nabestaanden al eerder ontvangen, waardoor zij een gedeelte van hun medische kosten en verlies aan inkomsten konden dekken. Nu kunnen zij binnenkort het resterende bedrag verwachten.

Niki Janssen van Schone Kleren Campagne: "Wij zijn enorm blij met dit goede nieuws. Eindelijk krijgen nabestaanden en slachtoffers dat waar zij recht op hebben. Deze overwinning was niet mogelijk geweest zonder alle supporters wereldwijd die op allerlei manieren hun afschuw lieten horen."

Schone Kleren Campagne zal zich blijven inzetten voor het recht op schadevergoeding voor slachtoffers van mensenrechtenschendingen in de kledingindustrie. We zullen onderzoeken hoe schadevergoeding bereikbaarder voor hen wordt, ook als er geen druk is van publieke verontwaardiging.

Rana Plaza Fonds

In januari 2014 werd het Rana Plaza Donors Trust Fund opgezet om financiële bijdragen van bedrijven en andere partijen op te halen voor de families van overledenen en slachtoffers van de ramp. Het berekenen en verdelen van het benodigde geld gebeurt volgens de richtlijnen van het Rana Plaza Arrangement en wordt gecoördineerd door een comité, bestaande uit internationale kledingmerken, nationale en internationale vakbonden en NGOs, de Bengaalse overheid en Bengaalse kledingbranche. In november 2014 werd het duidelijk dat er in totaal 30 miljoen dollar nodig is om de meer dan 5000 claims uit te kunnen betalen. De International Labour Organisation, een agentschap van de Verenigde Naties, beheert het Fonds.