Slachtoffers fabrieksbrand Pakistan eisen compensatie

gepubliceerd 11-09-2015 09:13, Laatste wijziging: 11-09-2015 09:13
Op 11 september 2012, om zes uur 's avonds verwoestte een enorme vlammenzee de Ali Enterprises kledingfabriek in Pakistan. 254 mensen werden levend verbrand. 55 mensen raakten zwaargewond.

  • Dodelijkste industriële ramp in de geschiedenis van Pakistan
  • Een van de ergste fabrieksbranden ooit
  • Verantwoordelijk kledingmerk KiK neemt geen verantwoordelijkheid

Horrorverhaal

De kledingarbeiders in de fabriek konden niet ontsnappen aan de vlammen. Ze waren gevangen in de fabriek. Nooduitgangen zaten op slot en alle ramen hadden tralies. Het vuur verspreidde zich razendsnel. Op de begane grond verbrandde mensen levend. Op de eerste verdieping stikten de arbeiders door de rook. In de kelder zaten mensen opgesloten die overspoeld werden door kokend heet bluswater en zo levend werden gekookt. Een aantal arbeiders kon alleen ontsnappen door uit de ramen van de bovenste verdieping te springen. Vanwege de hoogte hadden de ramen van de vierde verdieping namelijk geen tralies.

Gewerkt voor Duitse budgetketen KiK

In de nasleep van de ramp werden tussen de puinhopen in de fabriek stapels spijkerbroeken gevonden met de labels van 'Okay Men', een merk van de Duitse budgetketen KiK. De productiecapaciteit was gewijd aan het maken van jeans voor dit merk. Later bleek ook dat fabrieksmanagers tijdens de brand arbeiders dwongen om in het gebouw te blijven, de deuren op slot hielden, om de voorraad van stapels KiK-jeans te redden. Een overlevende vertelde: “Ze voorkwamen dat mensen het pand konden verlaten, zodat ze de kleren konden redden”.

KiK grote boosdoener

De minachting van KiK voor de veiligheid van de mensen die hun kleding maken heeft al duizenden levens gekost in Pakistan en Bangladesh. KiK liet kleding maken bij een flinke lijst rampfabrieken. KiK is het enige kledingmerk in de wereld dat betrokken is bij de drie grootste rampen in de kledingindustrie van de afgelopen jaren: de fabrieksbrand in Alie Enterprise, de fabrieksbrand in de Tazreen fabriek in Bangladesh (2012) en de ingestorte fabriek Rana Plaza (2013), ook in Bangladesh. In totaal vonden het ongelooflijke aantal van 1500 kledingarbeiders de dood en duizenden raakten zwaargewond.

It’s time to #MakeKikPay

Nu, drie jaar later, wachten de slachtoffers van de Ali Enterprise-ramp nog steeds op compensatie voor de lange termijn. Ondanks hun beloftes, en zelfs na het ondertekenen van een bindende overeenkomst, weigert KiK nog steeds compensatie te betalen aan de slachtoffers en hun families.

Doe mee!

1. Teken en deel de petitie: bitly.com/makekikpay

Eind oktober wordt deze petitie aangeboden bij het hoofdkantoor van KiK in Duitsland door Clean Clothes Campaign en partnerorganisaties.

2. Stuur de actietweet

 254 mensen levend verbrand in Pakistan. #KiKtextilien betaal compensatie aan slachtoffers rampfabriek Ali Enterprises!#MakeKiKPay