Hoofdsponsor Amsterdam Marathon Mizuno in opspraak vanwege ontslagen arbeiders

gepubliceerd 13-10-2016 14:25, Laatste wijziging: 13-10-2016 15:18
Arbeiders in Indonesië die werken voor Mizuno en adidas onterecht ontslagen. Merken en fabriek weigeren te zorgen voor een oplossing.

Vroeg in 2012 komt een groep arbeiders in de Indonesische PT Panarub Dwikarya Benoa bij elkaar om samen voor hun rechten op te komen. Dat is hard nodig, want in de fabriek zijn er problemen rond het uitbetalen van achterstallig loon, moeten arbeidsomstandigheden worden verbeterd en wordt het werkers moeilijk gemaakt om een vakbond te beginnen. Ook is er sprake van (verbaal) geweld tegen arbeidsters. Ze krijgen het desondanks voor elkaar om de vakbond SBGTS-GSBI te beginnen. 

De vakbondsleden gaan in gesprek met het fabrieksmanagement om een oplossing te zoeken voor achterstallige betalingen, maar het management weigert verder te onderhandelen. De vakbondsleden starten een protest en zo'n 2000 arbeiders gaan in staking om een oplossing te forceren. Vijf dagen later zet de fabriek 1300, vooral vrouwelijke, arbeiders op straat. 

Vier jaar later hebben de ontslagen arbeidsters nog steeds geen ontslagvergoeding gekregen. Ze hebben echter de moed niet opgegeven: ze komen geregeld bij elkaar en organiseren bijeenkomsten en protesten. In augustus 2016 nodigde de fabriek de vakbond opeens uit om te praten, maar na de bijeenkomst was er geen enkele vooruitgang. Sommige arbeiders werden benaderd om een kleine vergoeding te accepteren, maar dit weigerden zij. Er moet een oplossing komen voor alle arbeiders. Sommige van hen werkten jarenlang in de fabriek. 

Mizuno en adidas

In de fabriek worden sportschoenen gemaakt voor het Japanse sportmerk Mizuno en via-via worden er ook schoenen voor adidas in elkaar gezet. Deze merken weigeren al vier jaar om te zorgen dat de zaak wordt opgelost of te zorgen voor een compensatie. Mizuno is de hoofdsponsor van de Amsterdam Marathon.  

Wereldwijd actienetwerk

Voor actievoerders in Indonesië, Europa, Japan, Verenigde Staten en Hong Kong is het genoeg geweest. Zij eisen nu dat Mizuno ervoor zorgt dat 346 onterecht ontslagen werkers een eerlijke ontslagvergoeding krijgen. Eerder riepen zij de hoofdsponsor van de Amsterdam Marathon op om op donderdag 13 oktober 2016 op een afspraak met de vakbond te verschijnen. Mizuno weigerde dit en beweerde dat de fabriek de zaak heeft afgesloten.  

Vakbondsleider Kokom Komalawati zegt: “Bedrijven moeten de keuze van arbeiders om een vakbond op te richten accepteren en respecteren. De fabriek ondermijnt het collectieve proces van onderhandelen, waarin de arbeiders hebben aangegeven dat de vakbond hun zaak representeert. We roepen Mizuno op om hun verantwoordelijkheid te nemen en ervoor te zorgen dat de vrouwen krijgen waar ze recht op hebben. Het is duidelijk dat zonder de invloed van Mizuno en adidas de fabriek niet tot een oplossing zal komen. We verwachten daarom dat Mizuno, die op haar website hoog opgeeft over haar maatschappelijke verantwoordelijkheid, een verantwoordelijke bijdrage levert aan het oplossen van deze zaak.” 

Doe mee!

Laat een bericht achter op Facebook: 

@MizunoRunningUK when will you settle the case of the 346 women who were infairly dismissed and pay them what they are owed?

Of deel een bericht op Twitter:

We will #NeverStopPushing you @MizunoRunningEU until you pay your workers in Indonesia 

Don't run away @MizunoRunningEU Come to meet the women in Indonesia and make sure they get paid what you owe them.