Teken voor de vrijlating van gearresteerde vakbondsleiders in Bangladesh

gepubliceerd 26-01-2017 10:15, Laatste wijziging: 26-01-2017 10:14
In december 2016 gingen kledingarbeidsters in Bangladesh vreedzaam de straat op om een hoger loon te eisen. Het huidige minimumloon van een kleine 62 euro per maand is veel te weinig om van te leven. In reactie op de staking volgde een massaontslag en repressie van vakbondsleiders en arbeiders.

Hongerloon

Het minimum loon in de kledingindustrie in Bangladesh is sinds 2013 vastgesteld op 62 euro per maand en is sindsdien niet meer bijgesteld. Dit terwijl de kosten om te leven flink omhoog zijn gegaan; in 2016 met bijna 6,5%. Arbeiders die met het schamele loon al moeite hadden om de zelfs meest basale uitgaven te kunnen bekostigen kunnen nauwelijks overleven.

Arrestaties, massaontslag, repressie

Na de protesten eind december 2016 volgde een golf van ontslagen en zijn vakbondsleiders en kledingarbeiders opgepakt. Tenminste 24 van hen zijn gearresteerd en worden sindsdien vastgehouden; verzoeken om borgtocht zijn afgewezen, tenminste twee zijn geslagen en een is bedreigd met de dood. Veel aanklachten zijn geanonimiseerd wat fabriekseigenaren in staat stelt willekeurig arbeiders toe te voegen die als onruststokers worden bestempeld. Tegen de 3000 arbeiders zijn ontslagen en op een zwarte lijst gezet.

Teken de petitie: H&M, C&A, Inditex (o.a. Zara, Bershka), GAP en VF (o.a. Lee, Wrangler, Vans, North Face)

Daarom roepen we H&M, C&A, Inditex, GAP & VF op ervoor te zorgen dat hun toeleveranciers deze aanklachten intrekken en er op aan te dringen dat de opgesloten vakbondsleiders en arbeiders onmiddellijk worden vrijgelaten.

Help mee: teken de petitie

Vrijheid van vakvereniging is een universeel mensenrecht en moet door zowel de overheid als bedrijven worden gerespecteerd.

Bedankt voor je steun!

 

Ontmoet de vakbondsleiders die in de cel zitten op de site van onze Amerikaanse collega's van Laborrights.org