Labels tussen het puin; het belang van transparantie

gepubliceerd 20-04-2017 11:15, Laatste wijziging: 21-04-2017 13:08
April 2013 Bangladesh. Het puin van het ingestorte fabrieksgebouw Rana Plaza ligt nog in de straten van Dhaka. Tussen de brokstukken zijn er nog mensen op zoek, niet meer naar overlevenden of lichamen maar naar kledinglabels.


Niemand, de fabriekseigenaar noch modemerken, wilden openbaar maken voor welke merken er kleding werd geproduceerd in de fabrieken die er waren gehuisvest. Om bedrijven toch aansprakelijk te kunnen stellen voor de slachtoffers en nabestaanden (1138 doden en ruim 2000 gewonden), is de moeizame zoektocht naar de labels tussen het puin het enige alternatief.

Transparantie pledge

Ondanks dat er een toename is van bedrijven die hun transparantie vergroten (bijvoorbeeld Puma en Adidas en in Nederland maakt G-star al geruime tijd hun productielocaties openbaar), brengt het overgrote deel van de modemerken nog steeds niets over productielocaties naar buiten. In het rapport Follow the Thread: The Need for Supply Chain Transparency in the Garment and Footwear Industry1 wordt het belang van transparantie uitgewerkt, en wat dit minimaal zou moeten omvatten. 72 internationale bedrijven zijn gevraagd een simpele belofte te doen: het openbaar maken van de fabrieken waar zij hun producten laten maken. Een deel van de merken heeft gelukkig aan deze oproep gehoor gegeven. Andere, waaronder Primark, hebben aangegeven deze belofte niet te willen doen.

Transparantie helpt onder andere bij het identificeren van fabrieken waar arbeidsrechten geschonden worden. Het stelt vakbonden en NGO’s in staat merken tot verantwoording te roepen om misstanden aan te pakken. Het publiceren van de productielocaties zorgt voor meer vertrouwen tussen de verschillende partijen in de keten en laat zien dat merken hun verantwoordelijkheid niet uit de weg gaan. Het vergroot de geloofwaardigheid van de beweringen van bedrijven dat ze arbeidsomstandigheden in hun keten belangrijk vinden.

We hopen dat meer en meer bedrijven, ook in Nederland, het voorbeeld van bedrijven zoals G-Star, Adidas en Puma zullen volgen. Zij hebben laten zien dat transparantie over de productielocaties mogelijk is. Kledingmerken die zich aansluiten bij de transparantie pledge publiceren belangrijke informatie over hun leveranciers. Dit is de eerste stap om de industrie transparanter te maken en om de ketenverantwoordelijkheid en een betere bescherming van mensenrechten van arbeiders te bevorderen.

 

 

1 Dit rapport is gepubliceerd door een coalitie van Clean Clothes Campaign, Human Rights Watch, IndustriALL Global Union, the International Corporate Accountability Roundtable, the International Labor Rights Forum, the International Trade Union Confederation, the Maquila Solidarity Network, UNI Global Union, and the Worker Rights Consortium.