Politici aan het werk in Bengaalse sweatshop

gepubliceerd 19-05-2017 15:25, Laatste wijziging: 19-05-2017 15:33
Eerder deze week openden we een sweatshop uit Bangladesh, in de binnenstad van Den Haag. Het ondermaatse naaiatelier draait op volle toeren. Vandaag is er een speciale shift gedraaid door Europarlementariërs Agnes Jongerius (PvdA) en Anne-Marie Mineur (SP) en Kamerlid Kirsten van den Hul (PvdA).
Politici aan het werk in Bengaalse sweatshop

Anne-Marie Mineur, Agnes Jongerius en Kirsten van den Hul

 

 

Dankzij de honderden vrijwilligers die zich hadden aangemeld wordt er flink productie gedraaid in het Bengaalse naaiatelier. Maar het is niet alleen winkelend publiek dat achter de naaimachines zit, ook politici steunen deze actie. Verschillende Kamerleden namen afgelopen dagen plaats achter de naaimachines. Vandaag is er een speciale shift gedraaid door Europarlementariërs Agnes Jongerius (PvdA) en Anne-Marie Mineur (SP) en Kamerlid Kirsten van den Hul (PvdA).

 

 

Europees Parlement wil verplichte rapportage en transparantie

Het Europees Parlement nam vorige week een resolutie aan waarin zij de Europese Commissie oproept met een wetgevend voorstel te komen voor rapportageverplichting en transparantie van bedrijven in de textielsector. Er is in het Europees Parlement nu dus een ruime meerderheid voor wetgeving. In Nederland werd vorig jaar het convenant Duurzame Kleding en Textiel afgesloten. Schone Kleren Campagne tekenende het convenant niet, juist omdat het een te vrijwillig karakter heeft zonder concrete afspraken over vakbondsvrijheid en leefbaar loon.

Jongerius: ‘Deze actie is belangrijk, want kledingarbeiders in landen als Bangladesh verdienen onze steun. Consumentenbewustwording helpt om druk te zetten op de kledingmerken, maar eigenlijk zou het niet nodig moeten zijn. Kledingmerken zouden uit zichzelf verantwoord moeten produceren. Dit is helaas niet het geval. Rapportageverplichting is daarom nodig, precies waar het Europees Parlement dan ook voor pleit.’

Ook onderwerpen als vakbondsvrijheid in Bangladesh - sinds afgelopen december weer sterk verslechterd - en het wel of niet toekennen van handelspreferenties (GSP) aan Sri Lanka kwamen de afgelopen weken aan de orde in het Europees Parlement. Zo reisde Jongerius afgelopen maanden tweemaal af naar Dhaka om er te spreken met vakbonden, werkgeversorganisaties en de lokale overheid over de problemen in de kledingindustrie en het gebrek aan vakbondsvrijheid. Ook daarover werd een resolutie aangenomen. Mineur reisde naar Sri Lanka om te onderzoeken of het land zich wel houdt aan afspraken van de Internationale Arbeidsorganisatie, een voorwaarde voor het toekennen van de GSP handelspreferenties

 

Transparantie petitie: teken nu

In de sweatshop in Den Haag naaiden deze politici vandaag stropdassen als fashion statement; hét kledingsymbool voor invloed en macht. Door de stropdas anders te dragen, bijvoorbeeld als strik of sjaal, en dit te delen op sociale media met #myfashionstatement en #hetkananders, geven deelnemers de boodschap af dat ook de kledingindustrie anders kan. Omstanders kunnen via een spel de condities in de sweatshop bepalen en een petitie ondertekenen waarin kledingmerken worden opgeroepen transparant te zijn over de fabrieken waar de kleding wordt gemaakt.

 

 De campagne werd op dinsdag 16 mei afgetrapt en de sweatshop zal tot en met zondag 21 mei in het centrum van Den Haag staan (Grote Marktstraat).