Veiligheidsakkoord voor Bangladesh verlengd

gepubliceerd 30-06-2017 10:33, Laatste wijziging: 30-06-2017 10:33
Kledingmerken, retailers, vakbonden en maatschappelijke organisaties tekenen voor verlenging van het baanbrekende Bangladesh akkoord. Gisteren zetten onder andere H&M, Zara, C&A en Primark al een handtekening onder het nieuwe akkoord voor veiligheid van kledingfabrieken dat in 2018 in zal gaan. Hiermee committeren zij zich aan onafhankelijke inspecties en het verhelpen van veiligheidsrisico’s. Op deze manier gaan de eerdere investeringen gedaan onder het huidige Akkoord niet verloren en blijft de veiligheid van arbeiders gewaarborgd.

Bangladesh Veiligheidsakkoord
Op 24 april 2013 werd de wereld opgeschrikt door het instorten van het Rana Plaza gebouw in Dhaka. Deze ramp kostte ruim 1100 arbeiders het leven. Om toekomstige rampen zoals Rana Plaza te voorkomen, werd op 15 mei 2013 het Bangladesh Akkoord in het leven geroepen.

Het Bangladesh Veiligheidsakkoord is een baanbrekend akkoord voor het verbeteren van de veiligheid van Bengaalse kledingfabrieken. Het is een overeenkomst tussen kledingmerken, retailers en betrokken maatschappelijke organisaties zoals de Schone Kleren Campagne waarbij het identificeren en oplossen van veiligheidsproblemen centraal staat. Dit Akkoord is vooral baanbrekend, omdat het gebaseerd is op juridische bindende afspraken - in tegenstelling tot veel andere veiligheidsinitiatieven.

In de afgelopen jaren is 77% van de geconstateerde veiligheidsproblemen in de aangesloten Bengaalse fabrieken opgelost. Tara Scally: “Het Akkoord vervangt de auditpraktijken van de kledingindustrie zelf. Het controlesysteem van bedrijven heeft vreselijk gefaald om arbeiders te beschermen in de jaren voorafgaand aan de Rana Plaza ramp. Vrijwillige beloftes zijn vervangen voor afdwingbare afspraken, met serieuze economische consequenties voor toeleveranciers die weigeren veilig te opereren. De vernieuwing van het Akkoord bewijst de effectiviteit van het model.”

Het vernieuwde Akkoord
Het vernieuwde Akkoord wordt vanaf mei 2018 van kracht. Tara Scally: “Nog niet alle doelstellingen zijn behaald. Er zijn veel voorbeelden waarbij renovaties achterbleven op schema, met name op het gebied van bouwveiligheid, zoals de funderingen. Het nieuwe Akkoord is geen excuus voor bedrijven om de verbeteringen door te schuiven naar de toekomst. De plannen van aanpak, zoals ze zijn geformuleerd tijdens het eerste Akkoord, zullen binnen de gestelde termijnen uitgevoerd moeten worden.”

Het is nog mogelijk dat het Akkoord bij nieuwe onderhandelingen ook wordt uitgebreid naar fabrieken waar gerelateerde producten worden gemaakt zoals huistextiel, stoffen en schoenen. Deze fabrieken vallen nu buiten het huidige Akkoord en de arbeiders die er werken zijn dan ook niet beschermd. Daarnaast voegt het nieuwe Akkoord ook aspecten toe om arbeiders beter te beschermen. Zo wordt er een ontslagvergoeding vastgesteld bij het sluiten van een fabriek wanneer deze onveilig is en krijgen vakbondsleden meer bescherming.

In andere landen werken arbeiders ook in onveilige fabrieken. We hopen dat het model van het Akkoord ook wordt overgenomen voor andere kleding producerende landen die bekend staan om slechte en onveilige arbeidsomstandigheden, zoals Pakistan en Myanmar.

Tara Scally: “Bedrijven die inkopen in Bangladesh roepen wij op om de nieuwe overeenkomst te ondertekenen. Een bedrijf dat serieus omgaat met mensenrechten zal dat doen.”