Fabrieksexplosie in Bangladesh toont noodzaak aan tot inspecties van boilers

gepubliceerd 05-07-2017 11:38, Laatste wijziging: 11-09-2017 17:50
Op maandag 3 juli kwamen tenminste 10 kledingarbeiders om en raakten tientallen gewond als gevolg van een boiler explosie in de Multifabs Ltd. fabriek in Bangladesh. De explosie toont het gevaar aan van slecht onderhouden en ongecontroleerde boilers in de kledingindustrie.
Fabrieksexplosie in Bangladesh toont noodzaak aan tot inspecties van boilers

Foto: Pieter van de Boogert

Het Bangladesh Veiligheidsakkoord bedingt dat de ruimte waar de boiler staat gescheiden moet zijn van andere ruimtes door middel van brandwerende constructies, maar checkt niet de boilers zelf op explosiegevaar tijdens de inspecties.

Uitbreiding inspectieprogramma Veiligheidsakkoord noodzakelijk

Deze maatregel schiet dus te kort vindt Schone Kleren Campagne; door de kracht van een explosie van een defecte boiler kunnen muren instorten en kan het vuur zich verder verspreiden, zoals ook eergisteren bleek. Om dit te voorkomen moet de boiler zelf ook aan een inspectie onderworpen worden.

Schone Kleren Campagne vindt dat het Bangladesh Veiligheidsakkoord onmiddellijk moet starten met een inspectieprogramma en ervoor moet zorgen dat alle boilers in Akkoord-fabrieken worden gecontroleerd.

Al jaren bepleiten getuige-ondertekenaars – waaronder de Schone Kleren Campagne – om boilers toe te voegen aan het inspectieprogramma van het Akkoord. Afgelopen jaar nog, na een catastrofale boiler explosie in een fabriek waar plastic verpakkingsmateriaal werd geproduceerd, hebben ze hiertoe opgeroepen. Wederom is er een groot ongeluk nodig om bedrijven te overtuigen maatregelen aan te scherpen.

Naast boilers, zal het Akkoord ook moeten kijken naar andere gevaren die tot ongelukken hebben geleid waar slachtoffers bij zijn gevallen, maar die momenteel buiten de scope van het Akkoord vallen, zoals defecte generatoren, gaslijnen en goederenliften. Het Veiligheidsakkoord heeft een uitgebreid en bewezen veiligheidsinspectie- en verbeterprogramma; het zal alle mogelijke gevaren voor fabrieksveiligheid moeten aanpakken.

Medische zorg en compensatie voor de slachtoffers en nabestaanden

Naast veiligheid in fabrieken zullen de Bengaalse overheid, kledingmerken en fabriekseigenaren er nu ook voor moeten zorgen dat slachtoffers en nabestaanden van de ramp in de Multifabs Ltd. fabriek worden gecompenseerd en de gewonden alle nodige medische zorg krijgen.

Op dit moment is Schone Kleren Campagne druk bezig om bevestigd te krijgen welke kledingmerken er in Multifabs inkochten.

Verschillende bronnen wijzen erop dat de volgende Akkoord bedrijven in Multifabs produceerden: Aldi Nord en Süd, Dansk Supermarked, Lindex, Metro AG, Stockmann en Takko. Andere merken die op de fabriekswebsite worden genoemd of recentelijk orders hadden lopen zijn: Gorfactory, HFG, Hubermasche, Littlewoods, Mitsubishi Corporation Fashion, Newbody, Rex Holm, ScanWear, Seppälä en Zolla. Multifabs Ltd. produceerde tenminste ook voor één kledingmerk dat is aangesloten bij de Alliance, een bedrijfsgecontroleerd veiligheidsprogramma bestaande uit voornamelijk Amerikaanse en Canadese merken. De fabrieksnaam is te vinden op de website van de Alliance; het betreffende merk zal zichzelf kenbaar moeten maken en bijdragen aan een compensatieregeling voor de slachtoffers.

Oproep bedrijven Akkoord II te tekenen

Vorige week werd het nieuwe Veiligheidsakkoord – een verlenging van het huidige Akkoord – ondertekend. We roepen alle kledingmerken die inkopen in Bangladesh op om het nieuwe Akkoord te ondertekenen om blijvend te werken aan een veilige kledingindustrie.