Gaat Hudson's Bay het Bangladesh Akkoord ondertekenen?

gepubliceerd 18-09-2017 16:05, Laatste wijziging: 25-09-2017 15:01
Het eerste Nederlandse warenhuis van Hudson's Bay heeft op 5 september in Amsterdam haar deuren geopend. Alle winkels van Hudson’s Bay krijgen een officiële opening. Die op het Rokin in Amsterdam bijt op 19 september het spits af en Tilburg is op 30 september de laatste. Hudson’s Bay is een winkelketen die grote merken gaat aanbieden. Je kunt er terecht voor woonartikelen, cosmetica, cadeaus en kleding voor mannen, vrouwen en kinderen.

Kledingmerken
Natuurlijk zijn wij als schone kleren Campagne benieuwd wat voor een winkelketen dit nu is en vooral wat weten we eigenlijk over de arbeidsomstandigheden van de kledingarbeidsters die de kleding hebben gemaakt? Het warenhuis Hudson’s Bay verkoopt kleding van verschillende grote merken. Een kleine greep uit het assortiment: 

 

Veiligheid in Bangladesh

Na de Rana Plaza ramp in Bangladesh, de meest dodelijke ramp in de kledingindustie, zijn er twee initiatieven van de grond gekomen. Het Europese Bangladesh akkoord en de Amerikaanse Allience. Hudson’s Bay is aangesloten bij het veel minder strikte Allience programma. Uit recent onderzoek blijkt dat er na meer dan drie jaar nog steeds veiligheidsrisico’s bestaan in de meeste fabrieken waar Hudson’s Bay haar kleding inkoopt. Deze risico’s kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat arbeidersters de fabriek niet uit kunnen vluchten wanneer een dodelijk brand ontstaat of wanneer er levensgevaarlijke situaties ontstaan als gevolg van zwakke fundering van een gebouw/fabriek/fabrieksgebouw. Het probleem van deze inadequate vooruitgang wordt ook nog verergerd door het feit dat de Allience geen gedetailleerde voortgangsrapporten bijhoudt. Dit staat in schril contrast met het Europese Bangladesh Akkoord waar uitgebreide CAPS (correctieve actie plannen) online in te zien zijn. In de afgelopen jaren is 77% van de geconstateerde veiligheidsproblemen in deze fabrieken opgelost. De afspraken die in 2013 zij opgesteld gelden voor vijf jaar.

Nieuw Bangladesh Akkoord

Eind juni zette een aantal kledingmerken en retailers al een handtekenening onder het nieuwe Bangladesh Akkoord wat tot mei 2023 loopt. Door de ondertekening van dit nieuwe akkoord gaan de eerdere investeringen die gedaan zijn onder het huidige Akkoord niet verloren en blijft de veiligheid van arbeiders gewaarborgd. 

Wij vragen Hudson’s Bay om het Bangladesh Akkoord te tekenen. Wil jij ook dat Hudson’s Bay het Bangladesh Akkoord tekent? Gebruik dan deze berichten als inspiratie.

  • Hi @hudsonsbaynl wanneer sluiten jullie je aan bij het #BangladeshAkkoord? Ik wil graag #schonekleren kopen
  • Hi @hudsonsbaynl waarom zijn jullie nog niet aangesloten bij het #BangladeshAkkoord? Ik wil graag #schonekleren kopen
  • Elk merk dat arbeidsomstandigheden serieus neemt, sluit zich aan bij het #BangladeshAkkoord. @hudsonsbaynl, jullie ook?
  • Hoe garanderen jullie veilige kledingfabrieken @hudsonsbaynl? Sluit je aan bij het #BangladeshAkkoord!
  • Hoe weet ik of mijn shirt niet is gemaakt in een instortende fabriek @hudsonsbaynl? Sluit je aan bij het #BangladeshAkkoord!