Radar gekeken? Lees hier wat jij kunt doen

gepubliceerd 11-09-2017 17:35, Laatste wijziging: 21-09-2017 14:15
Als je denkt aan lage lonen en slechte arbeidsomstandigheden dan denk je al snel aan fabrieken in Bangladesh of China. Maar ook dichter bij huis werken arbeiders voor een hongerloon. Veel mensen denken dat als er "made in Europe" op een product staat, het dan wel goed zit met de arbeidsomstandigheden. Dit is helaas niet het geval.
Radar gekeken? Lees hier wat jij kunt doen

AVROTROS Radar


Arbeiders in Oost-Europese landen verdienen weinig. Vaak nog minder dan het toch al lage minimumloon. Het verschil tussen het leefbare loon en het wettelijke minimumloon is zelfs groter dan in China. Dit bleek uit het onderzoek Labour on a Shoe String, uitgevoerd door collega's uit ons netwerk. Voor dit onderzoek zijn 179 arbeiders in Albanië, Bosnië en Herzegovina, Macedonië, Polen, Romenië en Slowakije geïnterviewd.

Het is niet de eerste keer dat wordt vastgesteld dat Oost-Europese kledingarbeiders veel te weinig verdienen. Uit het rapport Stichted Up uit 2014 bleek dat ook arbeiders in Bulgarije, Oekraïne, Macedonië en Kroatië niet genoeg verdienen om van te leven.

Schone Kleren Campagne zet zich in voor betere arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie. Een van de belangrijkste punten waarop we actie voeren is dat we vinden dat arbeiders wereldwijd een eerlijk loon moeten verdienen voor hun harde werk. Om dit te bereiken ondersteunen we arbeiders en lokale vakbonden en lobbyen we bij het bedrijfsleven en de politiek. Maar ook consumenten spelen een belangrijke rol.

Wat kan ik als consument doen?

Vragen stellen aan kledingmerken over arbeidsomstandigheden is ontzettend belangrijk. Ten eerste zorgen de antwoorden voor informatie. Ten tweede, laat het stellen van vragen zien dat je het onderwerp belangrijk vindt. We hopen dat de kledingmerken mede door jullie vragen gaan inzien dat zij zorg moeten dragen voor goede omstandigheden in fabrieken. Je kunt dit achteraf per mail doen of live als je iets koopt. Vraag dan het kledingmerk dan bijvoorbeeld:

Kunt u mij vertellen:

  • Hoeveel cent van het kledingstuk wat ik heb gekocht gaat naar de kledingarbeidster ?
  • Wat is de exacte locatie van de fabriek waar het kledingstuk is gemaakt?
  • Hoeveel van dit soort t-shirts (of broeken of jurken afhankelijk wat je hebt gekocht) moet een kledingarbeidster per dag maken?

  of

vraag het via socialmedia met een # en een foto van jezelf of je kledingstuk #schonekleren  #radartv @H&M wie heeft mij shirt gemaakt? @zara verdienden kledingarbeidsters bij jullie een leefbaar loon @C&A waar is mijn jas gemaakt? @WE Is de fabriek waar mijn kleding is gemaakt veilig @Hema wie heeft mijn broek gemaakt?

  • Wil je nog meer weten lees dan hier over de onderzoeken in Oost Europa vind je hier: Labour on a shoestring / Stitched Up.
  • Op de hoogte blijven van onze acties en nieuws? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!