Nog niet alle Nederlandse kledingmerken Bangladesh Akkoord ondertekend!

gepubliceerd 07-10-2017 11:55, Laatste wijziging: 05-02-2018 12:53
Onder meer Hunkemuller, HEMA en WE Fashion zetten hun handtekening onder het nieuwe akkoord wat in mei 2018 in gaat. Het vernieuwde Bangladesh Akkoord zorgt ervoor dat de investeringen die onder het huidige akkoord zijn gedaan niet verloren gaan. Schone Kleren Campagne roept alle Nederlandse kledingmerken op het vernieuwde akkoord te tekenen!

Bangladesh Veiligheids Akkoord
Het Bangladesh Veiligheidsakkoord is op 15 mei 2013 in het leven geroepen om te voorkomen dat er nog een ramp zoals Rana Plaza kan plaatsvinden. Op 24 april 2013 werd de wereld opgeschrikt door het instorten van het Rana Plaza gebouw in Dhaka wat ruim 1100 arbeiders het leven kostte.

Juridisch vastgelegd
Het akkoord is een baanbrekende overeenkomst omdat het, in tegenstelling tot andere veiligheidsinitiatieven, gebaseerd is op juridisch bindende afspraken over het verbeteren van de veiligheid van Bengaalse kledingfabrieken. Kledingmerken, retailers, vakbonden en betrokken maatschappelijke organisaties zoals Schone Kleren Campagne, werken samen om te onderzoeken wat de veiligheidsproblemen zijn en die ook aan te pakken. Onderdeel hiervan zijn onafhankelijke en transparante fabrieksinspecties en het verplicht doorvoeren van verbeteringen bij gebreken aan de gebouwen.

Waarom een nieuw Akkoord?
In de afgelopen jaren is 77% van de problemen in de meer dan 1500 aangesloten fabrieken met meer dan 2,5 miljoen werknemers opgelost. Maar daarmee wordt ook duidelijk dat er nog veel werk aan de winkel is en daarom treed er in mei 2018 een vervolg akkoord van 3 jaar in werking. Dit vernieuwde akkoord zorgt ervoor dat de eerdere investeringen niet verloren gaan en de veiligheid van arbeiders gewaarborgd blijft. Het kan zijn dat er een uitbreiding komt naar fabrieken waar producten worden gemaakt zoals huistextiel, stoffen en schoenen maar dat is nog niet zeker. Deze fabrieken vallen nu buiten het huidige Akkoord en de arbeiders die er werken zijn dan ook niet beschermd. Daarnaast voegt het nieuwe Akkoord ook aspecten toe om arbeiders beter te beschermen. Zo wordt er een ontslagvergoeding vastgesteld bij het sluiten van een fabriek wanneer deze onveilig blijkt te zijn en krijgen vakbondsleden meer bescherming.

Nederlandse kledingmerken nog niet allemaal getekend!
Het 1e akkoord is wereldwijd ondertekend door 200 internationale en Nederlandse kledingmerken. Het vernieuwde akkoord is inmiddels getekend door HEMA, Hunkemöller, WE Fashion en Shoeby. Verder hebben CoolCat, M&S, America Today, G-star, DPDB Groep, Miss Etam en O'Neill de intentie om te tekenen. Zeeman heeft helaas geen voornemens uitgesproken om te tekenen en zegt op een later moment met een officiele reactie te komen. Van Wibra en The Sting hebben wij helaas geen reactie ontvangen. De Bijenkorf, Vingino en Veldhoven Internationaal produceren niet langer in Bangladesh. We hopen dat alle Nederlandse merken het Akkoord voor de deadline ondertekend hebben!

Draagvlak wereldwijd
Ben je benieuwd welke internationale kledingmerken Akkoord 2 hebben getekend? Kijk dan hier.