Duizenden kledingarbeiders nog altijd onbetaald na fabriekssluitingen.

gepubliceerd 21-12-2017 10:10, Laatste wijziging: 21-12-2017 10:58
Vorige week werd er opnieuw internationaal actie gevoerd tegen loondiefstal. Wereldwijd vonden kopers van een kledingstuk verstopte briefjes in zakken afkomstig van kledingarbeiders die om hulp vragen, met de tekst: “Ik heb jouw kledingstuk gemaakt, maar ik ben daar niet voor betaald.”

Loondiefstal
In deze campagne worden vier zaken uitgelicht. Het betreft de PT PDK fabriek en de Jaba Garmindo fabriek in Indonesië, de Chung Fai fabriek in Cambodja en de Bravo fabriek in Turkije. Tussen 2012 en 2016 werden deze fabrieken gesloten, de arbeiders achterlatend zonder baan, zonder inkomen en zonder uitbetaling van achterstallig loon en een ontslagvergoeding. Het onthouden van betalingen waar de arbeiders recht op hebben als gevolg van deze fabriekssluitingen, staat gelijk aan loondiefstal. Voorafgaand aan de fabriekssluitingen was er al vaak sprake van een terugloop van orders, zonder waarschuwing of uitleg aan de arbeiders. De consequenties voor de arbeiders zijn diep en ingrijpend.

Bravo Tekstil fabriek in Turkije
Hikmet werkte voor de Bravo Tekstil fabriek in Turkije totdat de fabriek werd gesloten: “Ik kan de rente van mijn huis niet betalen, ik kan mijn schulden niet afbetalen. Ik zit in een uitzichtloze situatie.”

Arbeiders van de Bravo fabriek voerden al eerder actie tegen Zara, één van de afnemers van de fabriek; de actie kreeg internationaal veel aandacht, ook in Nederland. De petitie waarin Zara opgeroepen wordt te betalen waar de arbeiders recht op hebben is al door 300.000 mensen getekend. Toch weigert Zara nog te betalen. Vorige week stonden de arbeiders met grote affiches opnieuw voor de deuren van Zara winkels.

PT PDK fabriek in Indonesië
Kokom Kolomawati werkte in de PT PDK fabriek in Indonesië. Zij zegt: “Internationale standaarden als de VN Richtlijnen inzake Bedrijven en Mensenrechten zijn heel erg helder. Bedrijven zijn verantwoordelijk voor hun productieketens en zullen ervoor moeten zorgen dat wij betaald krijgen wat we rechtmatig verdiend hebben.”

Vorige week gingen de arbeiders van de PT PDK fabriek de straat op om actie te voeren tegen loondiefstal en claims op te eisen van Adidas en Mizuno. Hun actie werd gesteund door studenten-, boeren- en vrouwenorganisaties. Ook in andere landen is actiegevoerd en worden consumenten opgeroepen de acties te steunen, zoals in Engeland, Zwitserland, Japan, Canada, Hong Kong en Duitsland.

Teddy Senadi Putra van de vakbond PUK SPAI FSPMI in Indonesië zegt: “Kledingmerken moeten zich realiseren dat zij meer zijn dan alleen inkopers en dat kledingarbeidsters meer zijn dan alleen vervangbare bezittingen van de merken. Het is hoog tijd dat merken verantwoordelijkheid nemen om te helpen voorkomen dat fabriekssluitingen zomaar kunnen plaatsvinden en om ervoor te zorgen dat de rechten van arbeidsters gerespecteerd worden in het geval toch gebeurt.

Chung Fai fabriek Cambodja
Arbeiders van de Chung Fai fabriek in Cambodja schreven in september een brief aan Marks and Spencer, Nygard en Bonmarche: “Wij zijn arbeiders, wij zijn mensen! Sommige van ons werkten al vanaf 1998 in de Chung Fai fabriek. In plaats van een ontslagvergoeding en een schadeloosstelling voor al die jaren werk, zijn we nu blut en hebben we schulden. Onze goedkope arbeid heeft bijgedragen aan jullie winst. We vragen ervoor te zorgen dat we krijgen waar we wettelijk recht op hebben.”

Steeds meer fabriekssluitingen
Plotselinge en onverwachte fabriekssluitingen komen steeds vaker voor in de kledingindustrie. Wanneer een fabriek failliet wordt verklaard als gevolg van een terugtrekking van orders door merken, komen arbeiders vaak onderaan de lijst van schuldeisers. In weinig landen zijn er wettelijke systemen die makkelijk toegankelijk zijn voor arbeidsters die zonder werk komen te zitten.

Schone Kleren Campagne roept ook in de andere zaken de bedrijven op ervoor te zorgen dat de arbeiders krijgen waar zij recht op hebben. Tot op heden is geen van de merken bereid het achterstallig loon en de ontslagvergoeding te betalen, ondanks de miljardenwinsten van deze bedrijven. 

Meer informatie over de campagne en bovengenoemde zaken: https://cleanclothes.org/end-wage-theft 

  • Chung Fai fabriekssluiting in Cambodja (Marks & Spencer, Bonmarche en Nygard)
  • Bravo fabriekssluiting in Turkije (Inditex/Zara, Mango en Next)
  • PT PDK fabriekssluiting in Indonesie (adidas en Mizuno)
  • Jaba Garmondo fabriekssluiting in Indonesie (Uniqlo)