09

Laatste wijziging: 24-09-2018 05:09
09

Hongerlonen en schendingen van arbeidsrechten in H&M’s productieketen

gepubliceerd 24-09-2018 00:00, Laatste wijziging: 24-09-2018 08:34
Uit recent onderzoek blijkt dat veel arbeidsters die kleding maken voor H&M onder de armoedegrens leven; ondanks de belofte van H&M’s om arbeidsters in de meest strategische toeleveranciers vanf 2018 een leefbaar loon te betalen. In mei dit jaar lanceerde Schone Kleren Campagne de “Turn Around, H&M!” campagne toen bleek dat H&M haar belofte niet kon waarmaken.

Uit het vandaag gepubliceerde onderzoek blijkt dat arbeidsters in India en Turkije ongeveer 1/3de en arbeidsters in Cambodja minder dan de helft van het geschatte leefbare loon verdienen. In Bulgarije is het loon dat arbeidsters verdienen nog geen 10 procent van wat zij zouden moeten verdienen om zichzelf en hun families te kunnen onderhouden.

Overuren maken om te overleven
“De lonen liggen zo laag dat we overuren moeten maken om in onze basisbehoeften te voorzien,” zegt één van de geïnterviewde arbeidsters uit India. In drie van de zes onderzochte fabrieken overschrijdt het aantal overuren vaak het wettelijk toegestane maximumaantal werkuren en werken op zondag is geen uitzondering in de vier landen waar het onderzoek is uitgevoerd: Cambodja, India, Turkije en Bulgarije. Een Bulgaarse arbeidster vertelt: “Je komt de fabriek in om 8 uur ‘s morgens maar je weet nooit wanneer je weer weg kunt gaan. Soms gaan we pas om 4 uur ‘s de volgende ochtend naar huis”.

Flauwvallen op de werkvloer
Lage lonen, extreem veel overuren maken gecombineerd met de last van het dagelijkse huishoudelijk werk hebben veelal ondervoeding, oververmoeidheid en flauwvallen op de werkvloer tot gevolg. Zo blijkt uit het onderzoek dat 1/3 van de Indiase vrouwen en 2/3 van de Cambodjaanse arbeidsters wel eens is flauwgevallen tijdens het werk. Arbeidsters in Bulgarije zien dagelijks collega’s flauwvallen. Erger nog: een arbeidster in Bulgarije vertelt dat een collega is ontslagen nadat zij een keer was flauwgevallen tijdens werk.

H&M komt belofte niet na
Helaas wisten aan het begin van het jaar al dat H&M haar belofte niet zou kunnen nakomen, maar de resultaten uit het onderzoek over de lage lonen en gerelateerde arbeidsomstandigheden kwamen alsnog als een shock. H&M kan niet doen alsof ze op koers loopt terwijl hun arbeidsters worden gedwongen over te werken en nog steeds in armoede leven. We willen dat H&M met een roadmap komt met daarin concrete en meetbare stappen die resulteren in een leefbaar loon voor arbeidsters in de productieketen van H&M. 

 

UNIQLO weigert ontslagvergoeding en achterstallig loon van 2000 ontslagen arbeiders te betalen!

gepubliceerd 28-09-2018 05:25, Laatste wijziging: 09-10-2018 14:20
Vandaag opent UNIQLO voor het eerst haar deuren in Nederland. Ze zijn een van de snelst groeiende winkelketens van de wereld en hun CEO is de tweede rijkste man van Japan. In 2014 trok UNIQLO als grootste inkoper plotseling haar orders terug uit de Jaba Garmindo fabriek in Indonesië met als gevolg dat de fabriek in april 2015 haar deuren sloot door faillissement. Hierdoor stonden 2000 kledingarbeidsters ineens op straat zonder baan en toekomst. De vrouwen van de fabriek strijden met de support van Schone Kleren Campagne al drie jaar voor hun rechten. Ze willen hun onbetaalde salaris en hun ontslagvergoeding van 5.5 miljoen dollar, een schijntje voor het Japanse mega merk. Maar UNIQLO weigert de arbeiders te ontmoeten.

Wat is loondiefstal?
Wanneer fabrieken sluiten en de arbeiders achterlaten zonder baan en zonder uitbetaling van achterstallig loon en een ontslagvergoeding noemen we dat loondiefstal. De consequenties voor de arbeiders zijn diep en ingrijpend. Van bedrijven wordt verwacht dat ze preventief optreden om de mogelijke negatieve gevolgen van terugtrekking uit een fabriek van tevoren al goed in de schatten en zo nodig te beperken. In het geval van de Jaba Garmindo fabriek heeft UNIQLO de officiële vakbonden van de fabriek niet eens geïnformeerd over de geplande terugtrekking.

UNIQLO to a new every day!
Volgens de onlinecampagne van UNIQLO moeten we e
lke dag onze ogen openen, met een nieuwe blik naar voren en op zoek gaan naar nieuwe ideeën, gesprekken en mogelijkheden. Door elkaar te vinden en door uitdagingen niet uit de weg te gaan… Dus kom op UNIQLO: neem je verantwoordelijkheid en betaal de arbeidsters waar ze recht op hebben zodat zij ook een toekomst kunnen opbouwen.

En wat kun jij doen?

  • Doe een dringende oproep via je eigen social media aan Tadashi Yanai UNIQLO's CEO en vraag hem om de arbeidsters te ontmoeten om het conflict op te lossen. #UNIQLOmeetJabaGarmindoworkers
  • Roep UNIQLO op om de arbeisters te betalen #PayUpUNIQLO #UNIQLOAmsterdam #LifeWear
  • Geef UNIQLO 1 ster rating op Facebook tijdens hun opening in Amsterdam