UNIQLO weigert ontslagvergoeding en achterstallig loon van 2000 ontslagen arbeiders te betalen!

gepubliceerd 28-09-2018 05:25, Laatste wijziging: 09-10-2018 14:20
Vandaag opent UNIQLO voor het eerst haar deuren in Nederland. Ze zijn een van de snelst groeiende winkelketens van de wereld en hun CEO is de tweede rijkste man van Japan. In 2014 trok UNIQLO als grootste inkoper plotseling haar orders terug uit de Jaba Garmindo fabriek in Indonesië met als gevolg dat de fabriek in april 2015 haar deuren sloot door faillissement. Hierdoor stonden 2000 kledingarbeidsters ineens op straat zonder baan en toekomst. De vrouwen van de fabriek strijden met de support van Schone Kleren Campagne al drie jaar voor hun rechten. Ze willen hun onbetaalde salaris en hun ontslagvergoeding van 5.5 miljoen dollar, een schijntje voor het Japanse mega merk. Maar UNIQLO weigert de arbeiders te ontmoeten.

Wat is loondiefstal?
Wanneer fabrieken sluiten en de arbeiders achterlaten zonder baan en zonder uitbetaling van achterstallig loon en een ontslagvergoeding noemen we dat loondiefstal. De consequenties voor de arbeiders zijn diep en ingrijpend. Van bedrijven wordt verwacht dat ze preventief optreden om de mogelijke negatieve gevolgen van terugtrekking uit een fabriek van tevoren al goed in de schatten en zo nodig te beperken. In het geval van de Jaba Garmindo fabriek heeft UNIQLO de officiële vakbonden van de fabriek niet eens geïnformeerd over de geplande terugtrekking.

UNIQLO to a new every day!
Volgens de onlinecampagne van UNIQLO moeten we e
lke dag onze ogen openen, met een nieuwe blik naar voren en op zoek gaan naar nieuwe ideeën, gesprekken en mogelijkheden. Door elkaar te vinden en door uitdagingen niet uit de weg te gaan… Dus kom op UNIQLO: neem je verantwoordelijkheid en betaal de arbeidsters waar ze recht op hebben zodat zij ook een toekomst kunnen opbouwen.

En wat kun jij doen?

  • Doe een dringende oproep via je eigen social media aan Tadashi Yanai UNIQLO's CEO en vraag hem om de arbeidsters te ontmoeten om het conflict op te lossen. #UNIQLOmeetJabaGarmindoworkers
  • Roep UNIQLO op om de arbeisters te betalen #PayUpUNIQLO #UNIQLOAmsterdam #LifeWear
  • Geef UNIQLO 1 ster rating op Facebook tijdens hun opening in Amsterdam