01
Vakbonden Bangladesh wederom onder druk na demonstraties voor hoger loon
Op het moment zijn alle ogen al gericht op het land na de omstreden, verpletterende overwinning van de regerende partij en in een tijd waarin het Hooggerechtshof zal besluiten over de toekomst van het Bangladesh Veiligheidsakkoord
“Arbeiders hebben het recht om te demonstreren. We roepen de overheid van Bangladesh op onmiddellijk het geweld en de intimidatie tegen arbeiders en vakbondsactivisten te stoppen en te luisteren naar de eisen van arbeiders”, aldus Christa de Bruin van Schone Kleren Campagne.
Deze protesten en daaropvolgende repressie staan niet op zichzelf. Als gevolg van loondemonstraties in 2016 in Ashulia, een buitenwijk van Dhaka, werden tientallen fabrieken voor een week gesloten, werden 1500 arbeiders ontslagen, zo'n 30 arbeiders en vakbondsleiders werden gearresteerd en zo'n 50 vakbondsleiders doken onder. Veel vakbondsvertegenwoordigers lopen sindsdien het risico te worden gearresteerd omdat er nog aanklachten tegen hen uitstaan.
De overheid van Bangladesh negeerde al die tijd oproepen om de lonen te verhogen. Het laatste jaar is er onderhandeld om het minimum loon te herzien, maar de overheid van Bangladesh heeft tijdens in dit proces de looneis van de vakbonden (16.000 taka) naast zich neergelegd. Het nieuwe minimumloon van 8.000 taka komt daarbij lang niet in de buurt. Voor de meerderheid van de arbeiders is het basisloon nauwelijks omhoog gegaan.
Ondanks repressie en intimidatie en de beperkte vrijheid van vakvereniging in Bangladesh, hebben arbeiders en vakbondsactivisten steeds hun ontevredenheid over de loononderhandelingen en tegen het nieuw vastgestelde bedrag geuit.
Gedurende de loononderhandelingen heeft Schone Kleren Campagne kledingmerken opgeroepen publiekelijk de looneis van de arbeiders en vakbonden te steunen. Een aantal kledingmerken sprak in reactie daarop hoop uit voor een eerlijke herziening van het loon waarbij de stem van arbeiders wordt gehoord. Maar sinds het nieuwe minimum loon werd aangekondigd hebben bedrijven zich niet verder uitgesproken tegen dit bedroevend lage bedrag dat ver beneden een leefbaar loon en ver beneden de looneis van de arbeiders ligt.
Hoewel de overheid van Bangladesh toezeggingen doet en zich zegt te committeren aan een verbetering van de situatie voor arbeiders, komen recente aanpassingen van de wet niet of nauwelijks tegemoet aan nationale en internationale afspraken en uitgesproken zorgen. Vrijheid van vakvereniging blijft zeer beperkt wat het zeer moeilijk maakt voor arbeiders om zich te organiseren en op te komen voor hun belangen.
Demonstreren voor betere arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie van Bangladesh!
Er zijn momenteel genoeg redenen om je flink zorgen te maken over de rechten van kledingarbeiders in Bangladesh. Een onafhankelijke voortzetting van het Bangladesh Akkoord, dat de veiligheid in kledingfabrieken heeft verbeterd, staat onder grote druk, de lonen zijn zo laag dat arbeiders in armoede moeten leven; en protesten van arbeiders tegen het nieuwe minimumloon worden met harde hand neergeslagen.
Actie week
Daarom organiseren we in de week van 28 januari samen met organisaties in het netwerk van Clean Clothes Campaign een wereldwijde week van solidariteit met kledingarbeiders in Bangladesh. Dit doen we o.a. door social media acties en ook met demonstraties bij de ambassades van Bangladesh in Washington (USA), Edinburgh, Londen, Brussel, Geneve en Den Haag.
Op dinsdag 29 januari demonsteren we bij de Ambassade van Bangladesh in Den Haag. Om 12.00 uur ontvangt de ambassadeur van Bangladesh een afvaardiging van de organisaties die deze actie ondersteunen.
Wil je ook je stem laten horen?
Kom dan op 29 januari om 11.30 uur naar de ambassade van Bangladesh in Den Haag en laat zien dat je solidair bent met de arbeidsters in Bangladesh. meld je dan wel even aan via info@schonekleren.nl zodat we je kunnen informeren over hoe, wat en waar.
Kun je niet aanwezig zijn, hou dan onze sociale media en website in de gaten voor meer nieuws en manieren om mee te doen.
Alvast dank voor jullie steun!
Protest bij Bengaalse ambassade voor arbeidsters kledingindustrie
Behalve in Den Haag zijn er demonstraties bij Bengaalse ambassades zoals in Brussel, Londen en Washington. Aanleiding is het harde optreden tegen acties voor hoger loon en betere werkomstandigheden. 85 procent van de werknemers in de Bengaalse kledingindustrie is vrouw.
Go de Roij van Zuijdewijn van de Schone Kleren Campagne: ‘Zelfs na de recente loonaanpassingen, verdienen kledingarbeidsters in Bangladesh nog steeds een hongerloon. Arbeiders hebben het recht om te demonstreren en op te komen voor fatsoenlijke lonen zonder door de overheid onderdrukt of geïntimideerd te worden.’
‘Laat gevangenen vrij’
Coen van der Veer, dagelijks bestuur FNV: ‘Wij dringen er bij Bangladesh met klem op aan om de rechten te respecteren van arbeidsters en arbeiders die zich willen organiseren en willen demonstreren. En we eisen vrijlating van alle gearresteerde arbeiders en vakbondsafgevaardigden en intrekking van alle aanklachten vanwege de demonstraties.’
Eind vorig jaar gingen in Bangladesh duizenden kledingarbeidsters de straat op om een hoger loon te eisen. Toen duizenden van hen in december 2018 in staking gingen, werd het protest met harde hand neergeslagen. Er viel een dode en velen raakten gewond. Honderden arbeiders zijn ontslagen. Tientallen arbeiders onder wie vakbondsvertegenwoordigers zijn gearresteerd en moeten vrezen voor lange gevangenisstraffen.
Veiligheid weer in gevaar
Ook aan het front van de veiligheid dreigt gevaar. Na de ramp met Rana Plaza in 2013 met meer dan 1100 doden, werd het brede Bangladesh Akkoord gesloten. Dit moest zorgen voor meer veiligheid in de fabrieken. Miljoenen arbeidsters kregen een veiligheidstraining en veel problemen werden opgelost. Een slepende rechtsprocedure rondom het Akkoord zorgt voor onduidelijkheid of het Akkoord zijn werkzaamheden vanuit Bangladesh kan blijven voortzetten.
Maar het werk is nog niet gedaan; veel fabrieken missen nog de nodige brandveiligheidsmaatregelen. Schone Kleren Campagne en FNV vinden dat de organisatie achter het Bangladesh Akkoord het werk moet kunnen afmaken totdat de inspectiedienst voldoende mensen en middelen heeft om het over te nemen. Alleen dan komt de veiligheid niet in het geding. Ook de veiligheidstrainingen en een klachtenregeling voor arbeiders moeten blijven. Maandag 18 februari komt het Hooggerechtshof in Bangladesh met een uitspraak.
De actie van Schone Kleren Campagne en FNV wordt ondersteund door CNV, SOMO, LIW en en Kirsten van den Hul van de PvdA.
Dinsdag 29 januari, 11.30 - 13.30 Ambassade Bangladesh Badhuisweg 77 Den Haag.
Voor meer info:
- https://schonekleren.nl/nieuws/2019/01/demonstreren-voor-betere-arbeidsomstandigheden-in-de-kledingarbeiders-in-bangladesh
- https://cleanclothes.org/safety/week-of-solidarity