28 doden bij brand in Bengaalse kledingfabriek

gepubliceerd 17-12-2010 09:00, Laatste wijziging: 12-12-2013 09:17
Op 14 december 2010 brak een grote brand uit in de 'That's it Sportswear' fabriek. Hierbij zijn 28 kledingarbeiders omgekomen. Tientallen arbeiders raakten gewond. De fabriek ligt enkele kilometers buiten Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh. Veel arbeiders zijn gestikt door de rook. Anderen vonden de dood doordat ze uit het brandende gebouw sprongen of werden vertrapt in de paniek die uitbrak.

De fabriek produceert voor grote internationale afnemers waaronder Gap en Wrangler. Het  behoort tot de Ha-Meem groep, een van de grootste kledingfabrieken in Bangladesh. Het bedrijf heeft een dubieuze reputatie op het gebied van arbeidsrechten. Er vindt tevens veel ongeautoriseerde onder-aanbesteding plaats. Dat betekent dat de fabriek kan produceren voor bedrijven die zich hiervan niet bewust zijn.

Uit eerste verslagen van ooggetuigen blijkt dat twee van de zes uitgangen gesloten waren, waardoor de arbeiders niet konden ontsnappen. De Bengaalse kledingindustrie is berucht om haar structurele veiligheidsproblemen zoals geblokkeerde nooduitgangen en kapotte brandblussers. In februari van dit jaar zijn bij een vergelijkbaar ongeluk in de Garib & Garib fabriek, producent voor o.a. H&M, 21 arbeiders overleden.

De Schone Kleren Campagne doet al geruime tijd een beroep op de kledingindustrie om deze ernstige problemen op een structurele manier aan te pakken. Samen met ons wereldwijde partner-netwerk is een set eisen en aanbevelingen opgesteld voor kledingmerken die in Bangladesh produceren – klik hier voor meer informatie. Wij hekelen het falen van kledingmerken en de autoriteiten om deze misstanden aan te pakken, waardoor er wederom onnodig arbeiders om het leven zijn gekomen.

De Schone Kleren Campagne heeft de kledingmerken die bij Ha-Meem groep produceren opgeroepen om te zorgen voor alle benodigde medische zorg voor de slachtoffers en compensatie voor verlies van huidige en toekomstige inkomsten voor de nabestaanden. Ook doen we opnieuw een dringende oproep aan alle kledingmerken die in Bangladesh produceren om per direct werk te maken van de eisen en aanbevelingen voor de aanpak van onveilige fabrieken.