Jonge meiden nog steeds uitgebuit in Indiase kledingfabrieken

gepubliceerd 23-05-2011 21:00, Laatste wijziging: 10-01-2012 13:17
SOMO en de Landelijke India Werkgroep lanceerden op 20 mei jl. het rapport 'Captured by Cotton'. Het rapport beschrijft de erbarmelijke omstandigheden waaronder meisjes en jonge vrouwen in de Indiase deelstaat Tamil Nadu onze kleding maken. Het betreft vooral Dalit – kasteloze – meisjes.

Onder het ´Sumangali Scheme´ worden meisjes aangetrokken te komen werken in de spinnerijen en fabrieken. Hen wordt onder andere beloofd dat zij, na het uitdienen van een driejarig contract, een flinke 'bonus' krijgen die zij kunnen gebruiken om hun bruidsschat te betalen. Deze ´bonus´ echter wordt ingehouden op hun loon en krijgen zij alleen als zij de gehele periode hebben uitgediend. De realiteit staat in schril contrast met wat de meisjes is beloofd: lonen beneden het wettelijk minimumloon, buitensporig overwerk, gebrek aan privacy, ongezonde en onveilige arbeidsomstandigheden etc.

Het rapport zoomt in op vier Indiase producenten die leveren aan o.a. Bestseller, C&A, Diesel, GAP, Marks & Spencer, Primark, Tommy Hilfiger en Inditex. Onder andere C&A, Bestseller, Primark en Tesco hebben verklaard het Sumangali Scheme en de arbeidsrechtenschendingen te willen uitbannen. Zicht op concrete, tijdgebonden acties is er nog onvoldoende. CDA-Kamerlid Ferrier stelde naar aanleiding van het rapport Kamervragen aan staatssecretaris Bleker (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie). Meer informatie is te vinden op de website van SOMO.