Laatste week van rechtzittingen tegen Somyot

gepubliceerd 03-05-2012 13:08, Laatste wijziging: 03-05-2012 13:08
Somyot moet vrij!

Opnieuw vragen we jullie support voor onze vriend en human rights defender Somyot. Hij werd op 30 april 2011 gearresteerd op beschuldiging van majesteitsschennis (lèse majesté) waar hij 30 jaar gevangenisstraf voor kan krijgen. Volgens de beschuldiging publiceerde hij voor het tijdschrift Voices of Taksin artikelen die de wet op majesteitsschennis schonden. Voor zijn arrestatie maakte Somyot een petitie publiek om majesteitsschennis uit het strafrecht te krijgen. Lèse majesté wordt vaak ingezet om human rights defenders de mond te snoeren.

De Schone Kleren Campagne heeft verscheidene keren de Thaise autoriteiten opgeroepen mensenrechten en fundamentele vrijheden te respecteren en de beschuldigingen tegen Somyot en alle andere human rights defenders die op beschuldiging van
lèse majesté vastzitten te laten vallen. Ook andere organisaties als FIDH (Federation International de Droits de L'Homme), Forum Asia en Protection International hebben hun zorgen geuit over het inzetten van lèse majesté wetgeving, specifiek tegen human rights defenders.

Op 18 april is Somyot's rechtszaak hervat. De hoorzittingen duren tot 4 mei. EU delegatie, ambassades, de International Committee of Jurists zenden waarnemers naar de hoorzittingen. Ook de Schone Kleren Campagne heeft een waarnemer gestuurd om de hoorzittingen bij te wonen en hebben we contact met de Nederlandse ambassade over zijn hechtenis.

Stuur nu via deze link een brief aan de Thaise premier en vraag om Somyot's vrijlating