Nog steeds misstanden bij Olympische sponsors
In China werken mensen soms meer dan tweehonderd uur per maand over. De betaling is slechts de helft van het officiële minimum. Voetballen worden in elkaar geplakt voor minder dan vijftig dollarcent per stuk en sportschoenen voor minder dan twee dollar. Het gaat om werk voor merken als Adidas, Asics, New Balance, Nike en Puma. Allemaal sponsoren zij één of meer teams die deelnemen aan de Spelen.
Dat blijkt uit onderzoek in China, India, Thailand en Indonesië door Play Fair, een internationaal samenwerkingsverband van vakbonden en actiegroepen. Agnes Jongerius, voorzitter FNV: "Werknemers van gerenommeerde sportproducenten werken nog steeds voor een hongerloontje, terwijl de winsten oplopen naar honderden miljoenen, zo niet miljarden dollars. En dat terwijl de bedrijven beloofd hebben om iets aan de omstandigheden te doen."
De meeste sportmerken hebben al meer dan vijftien jaar gedragscodes voor behandeling van werknemers. Toch blijkt de praktijk nog steeds extreem treurig. Werkers worden onder enorme druk gezet om productiequota te halen. Ze worden uitgescholden en moeten extreem lang en vaak onbetaald overwerken onder ongezonde en onveilige omstandigheden.
Floris de Graad, Schone Kleren Kampagne: "Deze merken beheersen de hele markt voor sportkleding en sportschoenen. Je maakt mij niet wijs dat zij hier niets aan kunnen doen. Als ze hun schouders hieronder zetten, kunnen ze de omstandigheden voor deze werknemers enorm verbeteren."
Vorig jaar publiceerde Play Fair al een rapport over misstanden bij de productie van Olympische producten. Sindsdien probeert de coalitie in gesprek te komen met het Internationaal Olympisch Comité. Dat houdt zich echter nog steeds op de vlakte.
Aanstaande woensdag spreken FNV-voorzitter Agnes Jongerius en een vertegenwoordiger van de Schone Kleren Kampagne tijdens een hoorzitting van de Tweede Kamer over mensenrechten in China.