Schone Kleren Campagne bestaat 20 jaar

gepubliceerd 09-11-2009 10:55, Laatste wijziging: 10-01-2012 13:17
De Schone Kleren Campagne (SKC) is in 1989 ontstaan met een actie voor de deur van C&A.

De Schone Kleren Campagne bestaat twintig jaar. Op 18 november wordt tijdens een jubileumavond het boek 'Clean Clothes, A global movement to end sweatshops' over haar geschiedenis gelanceerd. Vincent Bijlo, SP Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen, musicalster Robin van den Akker en So You Think You Can Dance-finaliste Mariëlle Constancia geven acte de presence. Woordvoerder Marieke Eyskoot: "Sinds 1989 zet de Schone Kleren Campagne zich in voor betere arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie. Er moet nog veel gebeuren voordat de mensen die onze kleren maken het goed hebben, maar er is ook al heel wat bereikt."

De organisaties hierachter verenigden zich in de SKC, en waren destijds pioniers. Eyskoot: "Inmiddels is het algemeen erkend dat kledingmerken medeverantwoordelijk zijn voor de omstandigheden van de mensen die in lagelonenlanden hun collecties maken, maar twintig jaar geleden was nieuws daarover baanbrekend." Er is tegenwoordig steeds meer aandacht voor en vraag naar eerlijke kleding: deze bewustwording is een succes* van de SKC.

Om het lot van de arbeiders in de internationale kledingindustrie te verbeteren ontwikkelde de SKC zich tot een wereldwijde beweging: de Clean Clothes Campaign (CCC). Vanuit Amsterdam coördineert zij nu 13 Europese CCC platforms en zo’n 300 internationale organisaties.

Het boek 'Clean Clothes, A global movement to end sweatshops'** van Liesbeth Sluiter beschrijft de stormachtige geschiedenis van dit unieke netwerk. De onafhankelijke journalist schreef geen pamflet: ook tegenspelers van de CCC komen aan het woord, bijvoorbeeld modemerken zelf. Het boek legt de uitbuiting in de kledingindustrie bloot, maar laat tegelijkertijd zien dat het mogelijk is om daar iets tegen te doen, op een creatieve en slimme manier.

Het boek wordt gelanceerd tijdens een jubileumavond in de Balie in Amsterdam. Peter Gortzak (FNV vice-voorzitter), vrouwenrechtenexpert Amrita Chhachhi, cabaretier Vincent Bijlo en SP Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen spreken, So You Think You Can Dance-finaliste Mariëlle Constancia choreografeert een dans-performance en SalonPhysique maakt theater. De avond wordt gepresenteerd door musicalster en SKC-ambassadeur Robin van den Akker (Joseph/MAMMA MIA!).

Eyskoot: "We zijn heel dankbaar voor alle steun. Dankzij de hulp van alle mensen en organisaties in Nederland en wereldwijd is er al heel wat verbeterd. Hopelijk mogen we daar de komende tijd ook op rekenen om de uitbuiting in de kledingindustrie helemaal te stoppen."

thumbnail_boek-----------------------------------
Boek ontvouwt 20 jaar strijd voor eerlijke kleding
CLEAN CLOTHES. A GLOBAL MOVEMENT TO END SWEATSHOPS

'Hongerloon voor Nederlandse mode', kopten de kranten nog maar kortgeleden. Een C&A vestje kost meer dan het maandloon van de naaister. Welkom in de geglobaliseerde wereld!

In 'Clean Clothes, A global movement to end sweatshops' beschrijft Liesbeth Sluiter hoe de kledingindustrie rusteloos de wereld afstroopt, op zoek naar landen waar lonen laag zijn en arbeidersorganisaties ontbreken. Ze scheppen daar banen, maar de grotendeels vrouwelijke werknemers kunnen van de lonen niet leven, zelfs niet als ze 70 uur per week werken. De sweatshop, uitvinding van de 19e eeuw, bestaat nog in volle glorie – maar uit het zicht van de consument die verheugd thuiskomt met een spotgoedkope spijkerbroek.

Sinds twintig jaar groeit er een beweging die sweatshops beschouwt als een schandvlek op onze samenleving, een beweging die even hard globaliseert als de kledingindustrie zelf. De Clean Clothes Campaign is een wereldomspannend, veerkrachtig netwerk met één simpel doel: verbetering van lonen en arbeidsomstandigheden van kledingarbeiders. Dit boek vertelt hoe taai die strijd is, en hoe levendig, grensoverschrijdend en warmbloedig hij gevoerd wordt.

"In today’s world, it is amazing that despite all barriers, people who wear clothes can still hook up with the people who make them, and I think that if we keep doing it, in the end we will wear cool jeans and warm socks that are made under good working conditions."

"A masterful account... There is much insight to be gleaned from this book." Duncan Campbell, Director Department of Economics and Labour Market Analysis, ILO, United Nations

Liesbeth Sluiter is journalist en fotograaf. Zij werkt o.a op het gebied van milieu, arbeidsomstandigheden en ontwikkelingsvraagstukken.

Pluto Press, ISBN 9780745327686. 310 pagina’s
Recensie-exemplaren: Jon Wheatley: jonw@plutobooks.com
Het boek is in onze webwinkel te koop.